Viltgryte med Rødvinsviltsaus, og Mandelpotet- og Pastinakkmos

27. oktober 2011

Sauser, Vilt

Dette er en kjempegod hjortegryte som er relativt enkel å lage og egner seg godt både til hverdags og når du får gjester. Hjortekjøttet er utrolig godt på smak og er enkelt å tilberede. Og da Mali satt å spiste bare kjøtt uten at noen biter kom ut igjen, konkluderte vi med at kjøttet hadde bestått den ultimate mørhetstesten også.Vi er heldige som har tilgang på så gode råvarer fra Holmemdalen, der jeg er oppvokst, og det gjør jo naturligvis middagen ekstra fin for vår del at den kommer fra mine hjemtrakter. Men man kan fint få tak i godt viltkjøtt hos kjøttforhandlere.

Til 4 personer trenger du:

Viltgryte:

  • 1 kg hjortekjøtt
  • 2 sjalottløk
  • 1 ss smør
  • 2 fedd hakket hvitløk
  • 4 dl rødvin
  • 3 dl matfløte
  • 2 ss hakkede enebær
  • 40 g brunost
  • stekesjy
  • sukkerkulør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl kjøttbuljong

Mandelpotet- og Pastinakkmos:

  • ca. 14 mandelpoteter
  • 1 stor pastinakkrot
  • matfløte
  • salt og pepper
  • 1 ss smør

Tilbehør:

  • 4 sjalottløker
  • rosenkål

Start med gryten. Surr grovhakket sjalottløk med smør i en gryte til løken er blank. Tilsett rødvin, hakket hvitløk og enebær. La dette småkoke i 20 minutter.

I mellomtiden kan du steke hjortekjøttet i litt smør i en varm panne. Stek kjøttbitene på hver side slik at de får en stekeskorpe.

Sil rødvinssausen slik at du kun har en fin jevn saus igjen. Vask gryten og hell sausen tilbake i gryten. Bland ut kjøttbuljong og tilsett hvetemel. Visp godt til du har en klumpfri buljong. Tilsett matfløte, kjøttbuljong, stekesjy fra hjortekjøttet og brunost. La dette få et lite oppkok før du tilsetter kjøttet. La gryten småkoke i 30 – 40 minutter, eller til den skal spises. Den kan godt stå å småputre 1-2 timer.

Mens gryten småputrer kan du skrelle mandelpotet og pastinakk og skjere dem i små biter før du koker dem i lettsaltet vann. Hell av vannet når potetene og pastinakken er møre og tilsett fløte. Mos med en potetmoser. Juster konsistensen med fløte, og rør inn smør. Smak til med salt og pepper. Kok opp vann til rosenkål og kok rosenkplen rett før servering.

Server viltgryte i en jempegod rødvinsviltsaus med mandelpotet- og pastinakkmos.

Vel Bekomme!

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply