Jordbærsyltetøy – fra *kokeboka*

8. juli 2016

Frukt og bær

Jeg legger ut oppskriften på det perfekte jordbærsyltetøyet igjen, som ble lagt ut på bloggen i fjor sommer. Denne er lik hvert år;)

Med sommeren kommer friske norske jordbær, og for at vi skal ha glede av dem hele året er det tid for sylting. Jeg sverger naturligvis til vår usprøytede Straumejordbær, men det norske jordbæret er godt uansett. For spesielt interesserte kan jeg anbefale sylting av den gode gamle Senga Sengana, men det er ikke meg bekjent så mange jordbærdyrkere som bruker denne sorten lengre. Bounty og Honnye er en sort som er veldig fin til sylting, og den mest kjente sorten Corona egner seg aller best til dessert, men kan også fint syltes. Brukes Corona kan det være du behøver litt ekstra fortykningsmiddel siden bæret ofte er større og mer vannholdig.

Før du skal sylte bør du tenke på om du skal fryse syltetøyet eller om du skal lagre det i kjøleskapet. Hvis du skal lagre det i kjøleskapet må du kjøpe det fortykningsmiddelet (jeg bruker Certo) som har konserveringsmiddel i seg for at det skal holde seg. Skal du fryse syltetøyet kan du bruke vanlig frysepulver.

Til syltingen trenger du:

  • Ønsket mengde jordbær (jeg brukte 6 kg)
  • 3 pakker Certo ( jeg bruker Syltepulver)
  • 1,5 Kg sukker

Ha jordbærene i en stor kasserolle (eventuelt to hvis du ikke har stor nok) og kok opp. La de koke et par minutter og fjærn eventuelt skum.

Hell en blanding av sukker og Certo i kasserollen mens du rører.

Jeg er mest glad i jordbærsyltetøy uten for mange hele bær i, derfor kjørte jeg sylten kjapt i en blender akkurat lenge nok til at det blir en jevn tykk røre. I min blender er det nok med 4-5 sekunder. Eventuelt kan du bruke en stavmikser, men vær forsiktig hvis du bruker en kjele med belegg så du ikke skader kjelen din. Dette gir et resultat som ligner på rørt syltetøy, men holder seg naturligvis like lenge som kokt syltetøy.

Hell blandingen over på varme syltetøyglass. Fyll de helt opp, skru på lokket og sett de på hodet til de er avkjølt. Oppbevares i kaldt og kjølig.

Serveringstips!

Jeg er oppvokst med at jordbærsyltetøy er en helt normal del av grovbrødskive med brunost. Jeg har møtt mange som rynker på nesen når jeg kjører denne kombinasjonen i lunsjen, men bare prøv – det er kjempegodt!

Lykke til med syltingen!

,

Følg bloggen min

Registrer e-postadressen din og få daglige oppskriftstips!

7 Responses to “Jordbærsyltetøy – fra *kokeboka*”

  1. Knut Straume Says:

    En frokost uten jordbærsylte på skiva er ingen frokost.

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jordbærmaraton 2011 – sylting, kake, pai, is, smoothie, muffins og milkshake | MariannMat - 14. juli 2011

    […] Syltetøy av jordbær er nok like vanlig i norske kjøleskap som brunosten, og det er jo ikke så rart siden det er enkelt å få tak i om sommeren og siden det smaker så fantastisk godt. Hvordan man sylter jordbær kan du lese her. […]

  2. Smiths ripsbusker og andre buskevekster – ripsgele, ripspai, solbærsaft, blåbærsyltetøy, blåbærstjerner, rabarbrais, morellemarmelade og syltede moreller, morelleterte, markjordbæris | MariannMat - 25. juli 2011

    […] på butikken. Man sylter blåbær på samme måte som andre bær og du kan for eksempel bruke denne oppskriften, men tilsette 1 dl vann per 1/2 kg bær ved oppkoking. Du skal ikke mikse den i […]

  3. Blåbærsyltetøy | MariannMat - 26. juli 2011

    […] For mer informasjon om sylting og valg av konserveringsmiddel kan du se her. […]

  4. Grove Rugrundstykker | MariannMat - 26. september 2011

    […] Avkjøl rundstykkene på rist og nyt dem med hjemmelaget eplemos eller jordbærsyltetøy. […]

  5. Frokostkurv fra Melk.no | MariannMat - 9. mai 2012

    […] frokostblanding av frø, bær og korn som du blander med yogurt eller melk. Eller lag ditt eget syltetøy eller annet pålegg for å gjøre måltidet ekstra stas. Press din egen jus og kok havregrøt med […]

Leave a Reply