De beste burgerne lager du selv, og er du en av de som er glad i en skikkelig god og saftig cheeseburger? Da bør du prøve denne! Jeg gav meg selv utfordringen å lage en tradisjonell saftig cheeseburger, bare enda litt bedre. Burgeren er laget av blant annet karbonadedeig, brødet er laget av fint mel og er mitt beste burgerbrød, osten er tradisjonell engelsk cheddar, og dressingen er hjemmelaget hamburgerdressing som er ganske lik den man får kjøpt i butikken. Min kjære samboer og lille datter, heretter kalt ekspertpanelet, gav denne terningkast seks, så da må jeg vel si at oppdraget er utført. Dette er vår aller beste cheeseburger!
Til tre store burgere trenger du:
Burgere:
- 400 g karbonadedeig
- 1 ss dijonsennep
- 1 egg
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts pepper
- smør til steking
- grillkrydder
- 3 store skiver cheddar
Burgerbrød: (nok til seks store brød)
- 1 dl lunken melk
- 2 dl lunkent vann
- 25 g gjær
- 1/2 ts salt
- 1 ts sukker
- 1 ss olivenolje
- 1 egg
- 550 g hvetemel
- sesamfrø
Hamburgerdressing:
- 3 ss majones
- 1,5 ss heinz ketchup
- 4 ts kesam
- 1 ts paprikapulver
- 1 ts worcestershiresaus
- 1/2 ts dill
- salt og pepper
Tilbehør:
- tomat i skiver
- rødløk i skiver
- grønn salat
- evt. litt frisk basilikum til pynt
Start med burgerbrødene. Rør ut gjær i lunkent vann og melk i en bolle. Tilsett salt, sukker, olivenolje og egg. Bland inn mel og elt godt til en myk og smidig deig. Sett under plast i ca. 1 time. Elt deigen på kjøkkenbenken og kjevle den ut til en ca. 2 cm. tykk leiv. Stikk ut rundinger med en passe stor skål og legg på et bakepapirkledd stekebrett. Form rundingene med hendene så de blir helt runde og fine. Fukt fingrene med lunkent vann og klapp forsiktig på før du strør sesamfrø over. Sett under plast til heving i ca. 30 minutter. Pass på at brødene ikke kleber seg fast i plasten. Stek i ovnen på 200 °C i 10 minutter. Brødene kan fryses.
Burgeren lager du ved å blande kjøtt godt med de øvrige ingrediensene og forme til tre store burgere. Stek de i varm panne med smeltet smør. Stek i ca 3 minutter, eller til du ser at den er halvstekt. Snu og krydre med grillkrydder før du legger på cheddar og legger på lokket på stekepannen. Stek videre i ca. 3 minutter.
Hamburgerdressingen lager du raskt ved å blande sammen alle ingrediensene. Denne kan du lage i forveien og oppbevare den i kjøleskap til servering.
Del burgerbrødene i to og legg på en god porsjon dressing på nederste del før du legger på grønn salat og tomatskiver. Legg på burgeren med osten opp, noen ringer rødløk og toppen av burgerbrødet. Er du av den skikkelige tradisjonelle typen kan du godt bruke litt ekstra ketchup på det øverste brødet. (rekkefølgen her er naturligvis valgfri:)
Vel Bekomme!
25. januar 2012 at 18:14
Bra blogg, Mariann!
Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg
26. januar 2012 at 01:17
Å kjære vene, det så utrolig godt ut!
26. januar 2012 at 10:24
Du skal ikke bruke karbonadedeig i burgern. Bruk kjøttdeig, den inneholder mer fett,
så burgern blir mye saftigere.(Karbonadedeig er selfølgelig mye sunnere..)
26. januar 2012 at 10:53
Et lite tips. Sprut ltt vann på burgerbrødene og ha dem i panna under lokk et par sekunder etter at du har satt hamburgerne sammen. da får burgerne det «amerikanske» glinsende utseendet du ser på filmer etc.
26. januar 2012 at 12:36
nam