Dette er forrettet til vår treretters meny i “Restauranten” vår Villa Italia i TV-programmet MKR. TV-serien sendes på TVNorge og sendingen hvor vi serverer tre retter hjemme i vår hjemmerestaurant har blitt vist i kveld. Du finner oppskrift på hovedrett og dessert på bloggen publisert ikveld også:)
Det var nervepirrende å stå og få tilbakemeldinger på retten fra dommerne foran alle sammen, men samtidig utrolig lærerikt. I tillegg til tilbakemeldingene vist på TV fikk vi god tid med dommerne til å spørre om råd og veiledning på både teknikker og råvarer – noe vi har tatt med oss videre i hverdagens kokkeleringer på kjøkkenet. Oppskriften er justert med tilbakemeldingene vi fikk fra dommerne.
Dette er en kjempegod rett som du fint kan servere som hovedrett også. Den serveres med mange italienske “klassikere” som sprøstekt parmaskinke, basilikumpesto, parmesanchips og pinjekjerner.
Til 10 personer trenger du:
Pastadeig:
- 200 g durumhvete
- 200 g tipo 00 hvetemel
- 1 ts salt
- 2 ss olivenolje
- 5 egg (medium)
Bland melet og saltet. Lag en grop i midten og legg eggene og oljen oppi. Elt godt i 10-15 minutter for hånd, eventuelt i en kjøkkenmaskin.Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskap i 30 min.
Pastamaskin: Del leiven i passe små biter og kjør de igjennom en pastamaskin på tykkeste tykkelse først. Bli ferdig med alle leivene før du setter maskinen på ett hakk tynnere. Legg på kjøkkenbenken som du har strødd litt durumhvete på etter hvert som du er ferdig. Kjør en gang for hvert tykkelsesnivå til du er på nivå 5 (nest tynnest). Lufttørkes litt på benken (til pastaen revner i stede for tøyer seg)
Sett på tagliatellekutteren til maskinen og lag tagliatelle, nøste opp to og to nøster av hver leiv og legg de på melet bakepapir. De kan nå ligge i romtemperatur til koking. Kokes i lettsaltet vann i 2-3 minutter. Serveres umiddelbart.
Torsk:
- 2 kg torsk, ryggfilet
- Salt og pepper
- olivenolje
Del ryggfileten i porsjonsstykker. Tørk godt av de og vend de i havsalt. La de ligge ca 20 min. Skyll og tørk godt. Legg de i en langpanne eller ildfast form (gjerne med bakepapir i bunnen) og hell over olivenolje, salt og pepper. Stekebrett med bakepapir. Stekes i ovnen på 150 grader, vanlig over-undervarme. 15-20 min. Følg godt med. De skal flake seg når du trykker på med en lett finger.
Tomat- og Løksalat:
- 3 ss smør
- 6-8 ss olivenolje
- 2 gule løk i tynne skiver
- 1 ss brunt sukker
- Solmodne tomater (4 store eller 20 små)
- 2 ss hvitvinseddik
- Salt og pepper
Smelt smør og olje i en kjele. Tilsett løkstrimlene og sukkeret og stek til løken er myk. Tilsett eddiken og tomatene og smak til med salt og pepper.
Basilikumpesto:
- 1 bunt basilikum
- 40g ristede pinjekjerner
- 1 fedd hvitløk
- 1/2 dl revet parmesan
- 0,6 dl ekstra virgin olivenolje
- salt og pepper
Kjør alle tørre ingredienser i en matmikser. Tilsett olivenolje litt etter litt til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
Sprøstekt parmaskinke:
- 70 g parmaskinke
Stek i ovn på bakepapir i 120 grader. 10-15 min. Evt på panne og renne av på tørkepapir.
Parmesanflak:
- 10 ss finrevet parmesan
Legg 10 skjeer på bakepapirkledd stekebrett. Stek i ovnen på 160 grader 7-8 min. Ta ut og avkjøl. Løsne lett når avkjølt.
Ristede pinjekjærner:
- 70 g pinjekjærner
Ristes i tørr panne på middels varme til de er gylne.
Server ovnsbakt torsk med tagliatelle, tomat- og løksalat, basilikumpesto, sprøstekt parmaskinke, parmesanflak og pinjekjærer og kos dere med en god rødvin til:)
Vintips! La Gironda – La Lippa Barbera D’Asti 2012
Vel Bekomme!
21. april 2016
Fisk og Skalldyr