Dette er en kjempegod høstsuppe som serveres rett i brødbollen. Inspirasjon til denne fikk jeg da vi var på Island hvor vi fikk servert en nydelig grønnsakssuppe på denne måten. Det er jo ekstra stas å servere en suppe på n slik spennende måte og det smaker godt når brødet på innsiden bløtes litt opp så man får med seg litt brød på skjeen hvis man skraper litt på innsiden. Det er best å bruke en kremet suppe i brødbollene.
Til 4 store brødboller trenger du:
- 2 dl melk
- 2 dl vann
- 1,5 ts salt
- 70 g smør
- 25 g gjær
- 600 – 650 g hvetemel
- egg til pensling
Bland mesteparten av hvetemelet med gjær og salt (fersk gjær røres ut in fingervarm melk). Smelt smør. Tilsett fingervarmt vann og melk, og smeltet smør i melblandingen og elt til en fin og smidig deig. Tilsett nok mel og elt helt til deigen slipper veggene i bollen. Det er viktig at du bruker tid på eltingen (ca. 10 min for hånd)for at brødbollene skal bli jevne og tette. Legg deigen i bollen under plast til heving i ca 1 time. Del deigen i 4 emner og rull de til runde boller og legg de på et bakepapirkledd stekebrett. La de etterheve i 30 minutter. Pensle bollene med sammenvispet egg og snitt et kryss i hver bolle med en skarp kniv. Stekes i forvarmet ovn på 200 grader i ca 15-20 minutter. Avkjøles på rist.
Før du fyller suppe i bollene må du skjære av toppen og plukke ut en del av innmaten ved hjelp av en kniv og fingrene dine. Plukk ut slik at det er plass til nok suppe i de. Så tørker du bollene i ovnen på 100 grader i ca 20 minutter slik at de blirlitt harde inni. dette for at de ikke skal bli bløte når du har suppe i de.
Gulrotsuppe til 4 personer: (små porsjoner, som forrett)
- 350 g (4 store) gulrøtter, i biter
- 1 gul løk, grovhakket
- 1 fedd hvitløk
- 2 ss solje
- 2 ss smør
- 5 dl grønnsakskraft
- fløte
- 2 ss sitronsaft
- salt og pepper
- timian
Stek løk og hvitløk blank i smør og olje. Tilsett gulrotbitene og stek videre i et par minutter. Tilsett kraften og kok til gulrøttene er møre. Kjør suppen til en jevn masse med en stavmikser. Tilsett en skvett fløte, sitronsaft og litt frisk timian. Smak til med salt og pepper.
Server rykende varm gulrotsuppe i tørkede brødboller. leg gpå en kvast timian og legg på lokket.
Vel Bekomme!
10. november 2013
Gjærbakst, Supper