Andebryst med Rotmos og Fiken- og Eplesaus

27. oktober 2014

Fugl

Andebryst med Rotmos og Fiken- og Eplesaus-3Høsten er her, det er mørk ute, det blåser rundt hushjørnene og tiden er inne for lune høstkvelder med stearinlys og gode middager. Dette var en slik kveld. Barna fikk egen middag i vanlig middagstid, mens minn mann og jeg gledet oss til en middagsdate på kvelden. Andebryst og en god rødvin stod på menyen. Denne gangen ville jeg forsøke å lage en god saus av norske epler og fiken, og en Rotmos av persillerot og sellerirot. Alle disse ingrediensene hører hjemme en lun høstkveld og smakte kjempegodt!

Til to personer trenger du:

  • 1 stort andebryst (ca 400 g)
  • 1 ss smør til steking
  • salt og pepper
  • 2 stk persillerot
  • 1/2 sellerirot
  • 4-5 poteter
  • fløte
  • salt og pepper
  • 1 ss smør til rotmosen

Fiken- og Eplesaus:

  • 1 stk sjalottløk, finhakket
  • 1 ss olivenolje
  • 2 ss eplecidereddik
  • 1 ss smør
  • 2 dl eplemost
  • 4 små knallrøde epler
  • 2 stk fiken
  • 1 ts sukker
  • 1 neve timian (frisk)
  • salt og pepper
  • stekesjy fra andebrystet
  • 1 ss maizenna til jevning
  • 1 rødt eple, renset og delt i fine biter (skal puttes i sausen 5 min før servering)
  • 1 fiken som garnityr, delt i båter

Start med rotmosen. Skrell rotfruktene og del de i terninger. kok de møre i usaltet vann og sil av vannet. Damp av i 2 minutter. Rør inn smør og stamp med en stamper. Rør inn fløte til ønsket konsistens og smak til med salt og pepper. Denne kan lages i forveien om du ønsker det.

Sausen lager du ved å steke finhakket sjalottløk i olje og smør til den er blank. Tilsett eplecidereddiken. Kutt eplene og fikener i grove biter (sausen skal siles så du trenger ikke å renske de. Epleskallet gir en fin farge). Legg eple- og fikenbitene i kjelen samen med timian, eplemost og sukker. La blandingen småkoke i 10 minutter. Sil blandingen slik at du sitter igjen med en fin saus. Hell sausen tilbake i kjelen og jevn med maizennamel. Smak sausen til med salt og pepper og eventuelt litt mer sukker. 5 minutter før servering tilsetter du eplebitene. Disse skal være akkurat passe møre ved servering.

Sett stekeovnen på 180 grader. Snitt skinnet til andebrystet i et rutemønster med en skarp kniv. Krydre godt med salt og pepper på begge sider. Stek andebrystet med skinnsiden nedi en kald panne. Skru temperaturen på fullt og stek i 5 minutter. På denne måten kommer mye av fettet i den fettrike anda ut og setter kjempegod smak på kjøttet. Snu brustet og stek det i 1 minutt til. Sett den i ovnen i 5 minutter til og la den hvile ca 5 minutter på en skjærefjøl. Sett den inn 1 minutt i ovnen på 225 grader rett før servering.

Andebryst med Rotmos og Fiken- og EplesausServer andebryst med Rotmos og fiken- og eplesaus. Pynt med ferske fiken og frisk timian.

Vel Bekomme!

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply