Med sensommeren og høsten gjør skogssoppene sitt inntog på mange middagsbord, og vårt bord er intet unntak. Skogssopp er meget anvennelig og passer til både rødt kjøtt, hvitt kjøtt og fisk, og den kan tilberedes på mange forskjellige måter. Denne retten er en fin start på høstens smaker og menyer og passer godt en regnværsdag hvor man vil bytte ut hvitvinen med rødvin og tenne stearinlysene på bordet. Vi satte av en kveld med middagskos etter at Mali hadde lagt seg, og koste oss med denne retten sammen etterfulgt av Mangococktai Thai. Det smaker godt med litt mer fyldig mat etter sommerens lette og friske middager, og denne retten anbefales på det sterkeste.
Til to personer trenger du:
- 1 andebryst (ca. 300g)
- 1 ss honning
- 100 g sellerirot
- 100 g pastinakk
- 100 g kålrot
- 1 dl matfløte
- 1 ss smør
- 1 ss limesaft
- salt og pepper
- 2 store never kantareller og aromasopp
- 2 ss smør
- 2 kvaster salvie
Rødvinssaus:
- 1 sjalottløk
- 2,5 dl rødvin
- 50 g usaltet smør
- 2,5 dl kjøttbuljong
- salt og pepper
Begynn med rødvinssausen da denne skal stå å godgjøre seg en stund. Kutt sjalottløken i små biter og fres i en kasserolle. Tilsett rødvin og reduser dette på svak varme til godt under halvparten av mengden, tid du har en ganske tykk konsistens. Dette kan ta ca. 30 minutter. Mens du venter legger du andebrystet til marinering og begynner på rotmosen. Når du har redusert rødvinen tilsetter du kjøttbuljong og reduserer mengden til havlparten. Tilsett smør og smak til med salt og pepper.
Smør honning godt rundt andebrystet og la det ligge i plast å marinere seg i minst 30 minutter.
Skrell og skjær kålrot, sellerirot og pastinakk i små biter og kok i usaltet vann til det er mørt. Hell av vannet og mos i en mikser sammen med litt fløte. Tilpass konsistensen med fløten og smak til med limesaft, salt og pepper.
Stek andebrystet med skinnsiden ned i varm panne i ca. 6 minutter. Snu brystet og stek i 2-3 minutter (rosa) eller 8-9 minutter (gjennomstekt). La brystet hvile litt før du skjærer i kjøttet.
Varm 2 ss smør i en panne og tilsett kantareller og oppskjært aromasopp. Her kan du bruke den soppen du selv ønsker. Legg på logg og smørdamp soppen i 5-6 minutter.
Anrett andebryst og rotmos på et fat. Hell saus rundt og legg på soppblandingen. Pynt med en kvast salvie og nyt med en god rødvin.
Tips! Når du velger vin til and kan det være lurt å se på vin som anbefales til svin, siden and er en relativt fet fugl og skiller seg derfor fra andre fugler som for eksempel kylling, kalkun og rype. Spør på Vinmonopolet hvis du er usikker.
Vel Bekomme!
Tilbaketråkk: Mine seks favorittmiddager med høy gourmetfaktor! | MariannMat