Urtebakt Torsk med Potetmos og Smøremulsjon, servert med Blomkålterrin og Eplesalat

13. juli 2011

Fisk og Skalldyr, Sauser

Fisk smaker alltid godt om sommeren og denne retten er ikke et unntak. Torsk er en enkel fisk å tilberede og ser delikat ut på tallerkenen. Denne middagen var søndagsmiddag hos oss tidligere i vår, men er super å servere som hovedrett i en større meny når man har gjester.

Til to store og en liten trenger du:

  • 500 g torskefilet
  • en neve timian
  • 3 gulerøtter
  • 1 dl hvitvin
  • 5 store poteter
  • 1,5 dl fløte
  • salt
  • 1 stort rødt eple
  • 1/3 slangeagurk
  • 1 ts sitronsaft

Blomkålterrin:

  • 300 g blomkål
  • 1 dl melk
  • 1 dl kremfløte
  • en klype salt
  • 2 plater gelatin
  • revet skall av 1/2 sitron
  • en neve babyspinat

Smøremulsjon:

  • 1 finhakket sjalottløk
  • 4 ss kalt usaltet smør

Start med blomkålterrinen. Skjær blomkålen i små buketter og kok den mør i melk, fløte og salt. Legg gelatinplatene i kalt vann et par minutter. Sil ut vesken fra blomkålen i en annen kasserolle og reduser til ca 1,5 dl igjen. Klem ut vannet av gelatinplatene og legg de i vesken til den er oppløst. Ta kasserollen av varmen og bland med blomkålbuketter og sitronskall. legg blandingen lagvis med spinatblader i en plastform og sett den i kjøleskapet i ca 2 timer til den har stivnet.

Skrell og kok potetene møre. Sil av vannet og mos med en stamper. Tilsett fløte og smak til med salt.

Lag eplesalaten ved å skjære opp eplet i små biter. Skrell agurken med en potetskreller og skjær den i små biter. Bland eple, agurk og sitronsaft til en frisk eplesalat. Rasp av litt ekstra av sitronskallet og bland med sitronsaft og oppbevar i en liten skål til middagen er klar.

Skru ovnen på 200 °C. Del gulerøttene slik at de passer i en egnet ildfast form. Legg de nederst. Hell over hvitvin og legg nedi halvparten av timianurtene. Legg fiskefiletene i formen og resten av urtene over fisken før du dekker formen med aluminiumsfolie. Bak fisken i ovnen i 12 – 15 min. Steketiden varierer med tykkelsen på filetene og hvilken type form du bruker. Det tar litt lengre tid i en form av porselen og glass enn en form av metall.

Lag smøremulsjon ved å skjær smøret i terninger og ha litt av smøret i en panne sammen med sjalottløken. Stek forsiktig til den en blank. Når fisken er ferdig siler du kraften over i kasserollen med sjalottløk og koker til halvparten av vesken er igjen. Ta gryten av varmen og visp inn litt smørterninger av gangen. Visp kraftig slik at du får en luftig emulsjon. Smak til med salt og pepper.

Legg en porsjon potetmos på fatet. Plukk urtene av torsken og legg en filet oppå mosen. Hell smøremulsjon over og server med blomkålterrin og eplesalat.

Vel bekomme!

, , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Epledagen – 17. oktober | MariannMat - 15. oktober 2011

    […] Her er et eksempel på hvordan epler kan brukes som tilbehør til en middag. Her sammen med utrebakt torsk, potetmos, blomkålterrin og smøremulsjon. Oppskriften finner du her. […]

Leave a Reply