Julekake

24. desember 2011

Gjærbakst

Julekaken er et tradisjonsrikt bakverk i julen. Kaken er et fint brød med rusiner og ofte tørkede fruktbiter i. Denne kaken kan bakes på forhånd og fryses ned, og smaker fantastisk med smør og brunost på.

Til en stor julekake trenger du:

  • 1/2 l melk
  • 50 g gjær
  • ca 1 kg hvetemel
  • 1 ts salt
  • 75 g sukker
  • 75 g mørk sirup
  • 50 g smør
  • 75 g sammalt fint hvetemel
  • 1 egg
  • 200 g rusiner lagt i bløt 10-12 timer

Varm opp melken til fingertemperatur og rør ut gjæren. Smelt smør og sett til side. Bland alt det tørre bortsett fra rusinene, og hold av ca halvparten av hvetemelet. Tilsett melken med gjær og rør inn. Rør inn egg, sirup og smør (pass på at smøret ikke er varmere enn fingertemperatur). Rør inn rusinene (hell av eventuelt overflødig vann). Tilsett resten av hvetemelet og elt godt. For hånd bør du elte minst 10 minutter. Sett til heving i ca 1 time.

Bildet er tatt etter heving

Ta deigen ut på kjøkkenbenken og kna godt. Jobb inn litt mer hvetemel hvis nødvendig. Form til et rundt og fint brød. Du kan eventuelt lage to litt mindre brød av denne deigen da den gir en stor julekake. Legg på et bakepapirkledd stekebrett og etterhev i ca 45 minutter.

Penslet med egg ser brødet ekstra fint og blankt ut

Stek på 200 °C i ca 30 minutter. Ta ut julekaken etter 10 – 15 minutter og pensle med sammenvispet egg, før du steker resten av tiden.

GOD JUL!

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply