Elgkaker med grov Potetmos, Soppsaus og Blåbærgele

7. september 2011

Farsemat, Vilt

September er her og høsten gjør sitt inntog, og med dette kommer elgkakene som ligger å venter på å bli foredlet i fryseren til sin rett. Hva er vel bedre enn en skikkelig god gammeldags hverdagsmiddag med elgkaker og potetmos? Her serveres denne tradisjonsmaten med soppsaus, hjemmelaget blåbærgele og bacon.

Hvis du har kjøttdeig liggende i fryseren kan du ta en titt på denne linken for å se hvordan du kan lage hjemmelagde kjøttkaker.

Til to store og en liten trenger du:

  • 300 g elgkaker
  • 200 g grønne erter
  • 50 g bacon
  • blåbærgele
  • 3 kvaster timian til pynt

Grov potetmos:

  • 500 g skrelte poteter
  • 1 – 2 dl matfløte
  • salt og pepper

Soppsaus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 6 dl køttbuljong
  • 1 dl kremfløte
  • 1 dl creme freiche
  • 4 skiver brunost
  • 1 ss hakket enebær
  • 2 ss finhakket timian
  • 3 dl sopp i skiver (f.eks aromasopp og champinon)
  • salt og pepper

Skjær de skrelte potetene i terninger og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av vannet i et dørslag og hell potetene tilbake i kjelen. Mos de lett med en potetmoser og bland inn matfløte til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

Lag sausen ved å smelte smør og tilsette hvetemel til du får en jevning. Tilsett buljong og visp godt. Tilsett kremfløte, enebær og rør inn brunosten.  La sausen småkoke et par minutter før du rører inn creme freishe. Juster konsistensen med mer eller mindre matfløte eller buljong underveis. Legg oppi elgkakene så de blir varme. Legg i soppen og timian og la det småkoke et par minutter til. Smak til med salt og pepper.

Kok opp vann og tilsett frosne grønne erter og la vannet få ett nytt oppkok før du heller av vannet i et dørslag. Sprøstek bacon i en panne.

Server elgkaker med potetmos, soppsaus, erter, bacon og blåbærgele.

Vel bekomme!

 

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply