Elggryte med Sellerirotmos

25. november 2012

Farsemat, Vilt

Har du lyst på oppskriften på en enkel og god viltgryte med milde og gode smaker som både barn og voksne liker? Da kan du prøve denne elggryten. Den inneholder en del grønnsaker som gir både næringsstoffer og en delikat farge, i tillegg er rotmosen av sellerirot og potet et veldig godt og enda bedre alternativ enn vanlig potetmos.

Vi var så heldige å få en ladning elgkjøtt fra mine kjære svigerforeldre i høst og her har jeg valgt å bruke den ene kjøttdeigen. Du kan godt bruke andre typer viltkjøtt i denne gryten om det er det du har tilgjengelig.

Til to store og en liten trenger du:

  • 450 g elgkjøttdeig eller annet viltkjøtt
  • 1 ss smør
  • 1 medium gul løk i båter
  • 1 ss mel + litt kaldt vann
  • 1 gulrot i skiver
  • 5-8 sjampinjonger i båter
  • 6 dl viltkraft (jeg brukte 4 ss viltfond i vannet)
  • 1/3 stilk purreløk i ringer
  • 50 g grønne frossne erter
  • 5 hakkede enebær
  • 1,5 dl creme fraishe
  • salt og pepper
  • frisk timian
  • Tyttebær til servering

Sellerirot- og potetmos:

  • 300 g renset sellerirot i terninger
  • 300 g renset potet i terninger
  • 1 ss smør
  • 1 dl fløte
  • salt og pepper

Start med å rense selleriroten og potetene og kutte de i små terninger. Kortere koketid jo mindre de er. Legg dem i lettsaltet vann og kok de møre. Når de er ferdige heller du av vannet og lar de dampe av et par minutter. Legg i en smørklatt som får smelte inn i potetene. Mos de med en stamper og rør inn fløte til en passelig konsistens. Smak til med salt og pepper.

Elggryten lager du ved å først brune kjøttet i smør. Så tilsetter du løkbåtene, guleroten og kraften og lar det småkoke i ca 10 minutter. Så blander du mel med litt kaldt vann i en kopp og heller i gryten for å jevne den (gi den litt tykkere konsistens). Så tilsetter du purreløk, sopp og enebær før du rører inn creme fraishe og smaker til med salt og pepper. Helt til slutt legger du i de frossne ertene og gir gryten et oppkok før den serveres. Legg på noen kvaster frisk timian på toppen så ser det enda mer delikat ut.

Server elggryte med sellerirotmos, tyttebær og frisk timian på toppen.

Tips! Det er også godt med flatbrød eller baguetter til denne gryten.

Vel Bekomme!

, , , ,

No comments yet.

Leave a Reply