Tapasbord

25. november 2014

Småmat og Snacks

TapasbordHøysesongen for festligheter er i full gang og mange lurer på hva slags mat de skal servere gjestene. Tapas er alltid en sikker vinner siden det er noe for enhver smak. Dette tapasbordet satte jeg sammen til innflytningsfesten vi hadde i helgen. Det består av mesteparten kalde retter som kan lages litt tidligere på dagen, og har både kjøtt, fisk og vegetariske alternativer. Et varmt innslag er det med baconsurrede dadler (disse kan godt serveres romtempererte eller lune) og kjøttboller i tomatsaus. Jeg vil kalle dette et enkelt tapasbord, men likevel synes jeg det er fullkomment og spennende. Det er jo ikke alltid man inviterer til full middag, og da er dette et veldig fint alternativ hvor gjestene kan gå og småspise utover kvelden av kanapéene og det andre små munnfullene som står fremme:)

 

Nedenfor foreslår jeg 10 enkle tapasretter til et fullkomment tapasbord:

Baconsurrede Dadler1. Baconsurrede dadler

Dette er en av mine absolutte favoritter når det kommer til småmat du bare MÅ ha mer av! Denne forsvinner raskt så lag mange. Beregn 3 stk per pers.

2. Kjøttboller i tomatsaus:

Kjøp 400 g ferdige kjøttboller (evt. lag dine egne noen dager i forveien). Brun kjøttbollene i litt olivenolje sammen med 1 fedd finhakket hvitløk, tilsett 200 g ren tomatsaus (finnes på flaske). Tilsett friske urter som basilikum og timian, smak til med salt og pepper. Hold varm i ovnen på 60 grader til servering.

Tapasbord-33. Blinis med Røkelaks, Rogn og Creme freshe.

Kjøp ferdige blinis eller lag de selv. Legg på små tynne skiver av kvalitetsrøkelaks. Legg på en klatt creme freshe og klipp over litt gressløk. Sett gjerne rognbegeret ved siden av så kan gjestene selv bestemme om de vil ha dette på eller ikke.

4. Oliven – assortert utvalg:

Kjøp in et par-tre sorter av din favorittoliven til tapasbordet. Stikk noen tannpirkere (uten smak) i noen oliven i skålen og sett resten av tannpirkerne ved siden av slik at gjestene ser at de skal bruke pinnene. Jeg valgte nøytrale grønne med sten, urtemarinerte grønne uten sten, og chillimarinerte grønne oliven.

Tapas - forrett med oliven, persilleaioli, og brød-15. Brød og Aioli:

En klassiker. Aioli lager du lett selv og jeg har en kjempegod oppskrift på både hvitløksaioli og urteaioli. Jeg valgte hvitløksaiolien til dette tapasbordet.

6. Camembert med portvinschutney

Du kan godt servere et ostefat til tapasen. Vurder hvor mange typer du tror du trenger. Jeg valgte bare en god og moden camembert med chutney og noen druer og nøtter til.

Ostekrem med Grissini - 27. Ostekrem med Grissini

Denne retten er både morsom å servere og enkel å spise. Her kan du kjøpe ferdige grissini hvis du ikke vil lage de selv. Oppskriften har jeg funnet på Aperitif.no. Ostekremen lager du ved å blande sammen 300 gram philadelphiaost med 1 fedd hakket hvitløk, 6 ss melk, litt olivenolje, litt sitronsaft og salt og pepper. Fordel i små glass og dryss ristede sesamfrø over sammen med litt god olivenolje og balsamico. Sett pinnene oppi og server.

8. Tarallini med Tomat- og Oliven tapenade:

Dette er en superenkel og fantastisk god rett som man kan “knaske” ubegrenset mye av. Tarallini er en liten italiensk kjeks som jeg kjøpte Rå Mat i Asker, men de her den sikkert på flere delikatessebutikker. Alternativt kan du bruke en annen type nøytral kjeks. Kjøp en god tapenade av oliven og tomat. Jeg skal forsøke å lage en slik selv en gang, men det har jeg ikke rukket å gjort enda:)

Tapasbord-29. Kanapé nr 1:

Kanapéer er superdelikate og veldig enkle når man bare skal ta èn bit i munnen. Disse er også fine å ha på serveringsbrett hvis du vil gå rundt med de. De løfter i alle fall et hvilket som helst tapasbord visuelt og smaksmessig. Bare husk å bruk gode råvarer siden det er enkle og “ubehandlede” smake du serverer.

Til den første kanapeen kan du kutte passe store “flate” terninger av melonen (de skal stå på disse). Riv den beste skinken du finner (parmaskinke eller lignende) i passe små biter og tre på en nøytral tannpirker. Tre på en terning fetaost og avslutt med en melonbit. Sett den på serveringsfatet og gjenta med de andre du skal lage.

10: Kanapè nr 2:

Tre en oliven uten stein på en nøytral tannpirker før du trer på en salamiskive (gjerne en spennende krydret variant) og en “flat” osteterning (gjerne Norvegia vellagret e.l.) Sett de ferdige kanapèene på et serveringsfat. Et tips til disse canapèene er at hvis du ikke gidder å lage så mange kan du lage noen og stte frem pinner og ferdigkuttede ingredienser slik at gjestene ser hvordan de skal gjøre det selv:)

 

Håper du har fått inspirasjon til å lage et kjempegodt tapasbord i nærmeste fremtid. Det er jo så godt;)

Vel Bekomme!

,

Følg bloggen min

Registrer e-postadressen din og få daglige oppskriftstips!

No comments yet.

Leave a Reply