Sjokoladepudding med Bringebærsaus og Marengslokk

9. desember 2013

Dessert

Denne desserten er kjempegod og kan lages på forhånd. Jeg kaller den en pudding, men den kan like gjerne kalles en panna cotta for tilberedningsmåten er lik. Hos oss ble den testet opp til flere ganger før sesongens 4-stjerners middag, derfor er den avbildet med forskjellig garnityr. Vi startet med sjokoladepudding med bringebærsaus og marengslokk – noe som ble veldiggodt og spennende, men vi endte opp med sjokolade formet som et dollartegn og en karamellspiral i stede, for jeg var usikker på hvordan marengsen ville holde seg i kjøleskapet om vi lagde den på forhånd. Uansett hvordan du velger å pynte denne desserten blir det uanset tbra med en kombinasjon av sjokolade og bringebærsaus. Pynten velger du ut fra hvor god tid du har. For å lage brent marengs som på bildet bør du ha en creme brulèe brenner (evt en skibrenner). Alternativt kan du lage desserten i en ildfast form og brenne marengsen litt i ovnen før servering.

Til 8 porsjonsglass trenger du:

  • 7,5 dl fløte
  • 2,5 dl h-melk
  • 150 g sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 100 g melkesjokolade
  • 4,5 pl gelatin

Bringebærsaus:

  • 200 g frossne bringebær
  • vann
  • 2 ts melis
  • 1 ts sitronsaft

Marengslokk:

  • 250 g sukker
  • 1 dl vann
  • 4 eggehviter

Kok opp fløte, melk og vaniljefrø i en kjele. Avkjøl til ca 60 grader og rør inn sjokoladebitene til den har smeltet. Bløtlegg gelatinen i en skål med kalt vann og klem ut vannet før du tilsetter gelatinen i sjokoladeblandingen. Sil blandingen og hell i serveringsformene. Sett formene i kjøleskapet til de er stive. Det tar ca 3-4 timer ettersom hvor store formene er.

Kjør bringebærene i en blender og tilsett melis og sitronsaft. Juster konsistensen med vann. Settes i kjøleskap til servering.

Marengsen lager du ved å først lage sukkerlake (eller sirup) av sukker og vann. Varm dette til ca 120 grader. Pisk eggehvitene på lav hastighet i en kjøkkenmaskin. Tilsett sukkerlaken i en tynn stråle. Kjør på rask hastighet når sirupen er i og pisk til du har en fin romtemperert marengs. Du skal kunne forme fine topper av marengsen. Marengsen ville jeg laget først når det nærmer seg servering.

Ved servering heller du bringebærsausen over sjokoladeformene. Legger på små topper av marengs og brenner de forsiktig med en brenner. Dette går raskt så vær “lett på hånden”.

Server deilig sjokoladepudding med bringebærsaus og marengslokk.

Hvis du ønsker å servere med sjokoladefigur: smelt sjokolade i vannbad og form figurer ved hjelp av en sprøytepose på bakepapir. Avkjøl og legg på desserten.

Hvis du ønsker å servere med karamellspiral smelter du sukker i en kjele. Ta en skje og form en tynn karamellstråle rundt en slipestål eller et rundt redskap av stål. Jobb rask for karamellen stivner veldig fort. Evt varm opp karamellen igjen og lag flere om du ikke rekker det.

Vel Bekomme!

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply