Oppdrag fra Kavli: Test av de fire nylanserte Korni-kjeksene

Testobjektene

For et par uker siden fikk jeg en henvendelse fra Kavli hvor de lurte på om de kunne sende meg prøver av de fire nylanserte kjeksene i korniserien, og om jeg kunne gi min vurdering av disse på bloggen min. Det er selvfølgelig hyggelig å høre at MariannMat er en av noen få andre norske matblogger som er utvalgt til “oppdraget” og at Kavli beskriver bloggen som seriøs, oppdatert og god. Med slik tilbakemelding har jeg selvfølgelig ingenting imot å reklamere litt for korniproduktene her på bloggen.

Testpanel: Mali (2), Eira (4), Alde (2)

Lars-Erik likte dette "oppdraget"

Som vanlig går jeg ganske så seriøst til verks når jeg har satt meg noe fore, og har derfor delt testen opp i to deler. Totalt består testpanelet av tre barn og to voksne. Den første er testet av Mali og våre to naboer på 2 og 4 år. Den andre delen er testet av Lars-Erik og meg, og var en blindtest for å virkelig fokusere på smaken. Hensikten med testen var å finne den kjeksen med best smak. I den første delen ble alle fire kjekstypene testetfor å se om vår hypotese om at den søte havrekjeksen ville gå av med seieren blandt de minste i testpanelet. Den andre deltesten fokuserte vi på fullkornsproduktene. Resultatet av testen, samt tips til hvordan man kan lage et sunt mellommåltid av Korni, kan du lese mer om under.
 

Kjeks klart for test-del 1

De fire kjekstypene i Korni serien består av tre fullkornskjeks og en søt havrekjeks. De tre fullkornskjeksene hører alle hjemme i den sunne kjekskategorien, mens den søte havrekjeksen er mer til kos. Man kan selvfølgelig diskutere hvor sunn fullkornskjeksene er siden kjeks i seg selv sjelden er sunt, men hvis man sammenligner disse med mange av de andrer kjekstypene på markedet er de absolutt blant de sunneste du kan velge. Og med riktig pålegg kan et par Kornikjeks med fullkorn bli et fullverdig mellommåltid som holder både humør og blodsukker stabilt, takket være det høye innholdet av fullkorn.

TESTEN – Del 1:

Testpanelets yngste medlemmer likte også "oppdraget" veldig godt, det kunne høres på "smattingen"

De fire forskjellige kjeksboksene ble satt frem med smaksprøver toppet med brunost. Valg av pålegg skyldes litt gammel vane, og litt at alle kjeksene skulle være like “fristende”. Etter en nøye forklaring av testreglene om at de skulle ta én bit fra hvert fat, kjenne godt etter på smaken, og peke på den de likte best, fikk de lov å forsyne seg. Multitasking er en av mine sterkeste sider, men jeg må innrømme at jeg kom litt ut av tellingen om hvem som hadde spist av hvilken kjeks, og jeg tror også at det muligens bare var 4-åringen som fullførte oppgaven etter instruksene. Uansett, fikk jeg et klart og tydelig svar fra alle tre testdeltagerne om hva som var sin kjeksfavoritt og overraskende nok var det bare én av deltagerne som liket den søte havrekjeksen best. Resultatet ble følgende:
Mali likte KORNI Havsaltet best (63% fullkorn)
Eira likte KORNI Sibas Søt havrekjeks best.
Alde likte KORNI Rug best (52% fullkorn)
 
TESTEN – del 2:

Lars-Erik får litt assistanse av en som tydeligvis likte kjeksene veldig godt

Jeg likte også dette oppdraget

Den andre deltesten fokuserte på de tre fullkornsvariantene for å finne den med best smak. Vi har begge spist den søte havrekjeksen og vet at den er god, men vi ville altså finne den beste og litt sunnere kjeksen. Vi valgte å gjøre en blindtest for at ikke våre antagelser om hva som var den beste kjeksen skulle påvirke resultatet. Vi gav kjeksene til hverandre for at vi ikke skulle vite hvilket fat kjeksen kom fra. Resultatet ble:
Lars-Erik: KORNI Havsaltet (63% fullkorn)
Mariann: KORNI Spelt (80 % fullkorn)
 
 
 
KONKLUSJON:
Av de fire kjeksene  kom alle på førsteønske til en av deltagerne en gang, og KORNI Havsaltet er førsteønske til hele to av testpanelet. Det betyr at KORNI Havsaltet går av som smaksvinner med 40% av stemmene, og de tre andre kjeksene fikk 20% hver. Det er altså ingen tydelig taper av testobjektene, derfor mener vi at alle fire kjekstypene bør fortsette å ha en plass i butikkhyllene.
 
Min VURDERING på SUNNHET og tips til MELLOMMÅLTID:
Jeg er ingen ernæringsfysiolog, men kan det mest grunnleggende om å lese næringsinnholdet i matvarer. Det man skal være oppmerksom på i slike produkter er sukker- og saltinnhold, fettype, og at ikke alle “fullkornsprodukter” har så mye fiber somman skulle tro. På boksene til disse tre kjeksene står det 52%(rug), 63%(havsaltet) og 80%(spelt) fullkorn, men det betyr ikke at det er den med 80% fullkorn som er sunnest. Spelt og Rug er relativt like på både kalori- og næringsinnhold, hvor Spelt er littegrann sunnere med litt lavere sukker-, fett- og saltinnhold, og litt høyere fiberinnhold. KORNI Havsaltet derimot, går klart av med sunnhetsseieren selv om den ikke har høyest fullkorn. Den har riktignok ett høyere kaloriinnhold, men dette utgjør ingen nevneverdig forskjell på noen få kjeks. Det høyere kaloriinnholdet skyldes uansett et høyere innhold av umettet sunt fett fra sesamfrøene. I tillegg er sukkerinnholdet på bare 2 g (8 og 9 gram mindre enn de to andre) og fiberinnholdet er på hele 12 gram, mot 7 og 8 gram på de to andre. Saltinnholdet er naturlig nok litt høyere her siden den er basert på havsalt, men denne er et kjempegodt alternativ til de fine salte kjeksene vi kjenner til fra før. Alt i alt vil jeg si at de tre fullkornskjeksene er tre litt sunnere alternativer til annen kjeks, og med riktig pålegg kan de også gjøre en god jobb som et sunt mellommåltid. Men hos oss er det altså KORNI Havsaltet som går av med den totale seieren både smaksmessig og sunnhetsmessig.
 

Et fullverdig mellommåltid

 
Forslag til mellommåltid:
 
Venstre: KORNI Havsaltet med basilikumpesto, serranoskinke, hvitost, tomat og agurk.
 
Høyre: Kokt egg, kaviar og oregano.
 
Håper du har blitt inspirert til å prøve Kavli sine nye kjeksprodukter og kanskje teste disse på neste ostekveld:)
, , ,

No comments yet.

Leave a Reply