Mørt og godt kalvekjøtt i sommerlig selskap som dette smaker kjempegodt og det er ikke veldig tidkrevende å lage. Her serveres kalvefileten med potetmos, sprø asparges, søte og friske jordbær, og en godt redusert balsamico- og rødvinssaus. Denne retten anbefaler jeg å lage når du inviterer på et sommerlig middagsselskap – det både ser og smaker fantastisk.
Her valgte jeg GrillGildes nye produkt i Gourmetserien “Kalvemedaljong”. Da jeg tok kjøttet ut av pakken var det mer hinner på kjøttstykkene enn jeg hadde forventet ut fra beskrivelsen “medaljong”, da dette skaper forentninger om en renskåret og fint kjøttstykke, så jeg endte opp med fem litt mindre kjøttstykker etter at jeg hadde skåret kjøttet helt fritt for slintrer. Når det er sagt var kjøttet mørt og veldig godt på smak så slik sett var det ikke mye å utsette på produktet.
Til fire personer trenger du:
- 800 g kalvefilet (jeg brukte Gildes kalvemedaljong)
- salt og pepper
- 12-16 store grønne asparges
- olivenolje
- maldonsalt
- 1 kurv jordbær
- pinner til å sette jordbær på (kan naturligvis sløyfes:)
- frisk basilikum
- basilikumpesto
Balsamicosaus:
- 1 hakket sjalottløk
- 1 ss olivenolje
- 1 ss rødvinseddik
- 3 dl balsamicoeddik
- 3 dl rødvin
- 3 ts sukker
- 3-4 jordbær delt i fire
- salt og pepper
Potetmos:
- 500 g skrellt potet i terninger
- 25 g usaltet smør
- 1 dl fløte eller melk
- salt og pepper
Start med sausen siden det tar litt tid å redusere den. Stek løken blank i olivenolje og rødvinseddik. Tilsett balsamicoeddik, rødvin sukker og jordbærbitene. La sausen redusere til ca halvparten av mengden. Sil blandingen og ha den tilbake i kjelen og reduser den ytterligere til ønsket konsistens. Jo mer du reduserer den – jo mer konsentrert blir smaken. Smak gjerne til med salt og pepper på slutten.
Skrell og del potetene i terninger. Kok de møre i usaltet vann, sil av vannet og damp av de i et par minutter. Mos de med en stamper, vend inn smør, tilsett fløte eller melk til ønsket konsistens og smak til med salt og pepper.
Kjøttet grnir du inn med salt og pepper og bruner det først på grillen på høy varme på alle kanter. Stikk inn et steketermometer og grill videre på middels varme til du har en kjernetemperatur på ca 58-60 grader for medium stekt. La kjøttet hvile minst 10 minutter før du skjærer i det.
I mellomtiden koker du opp vann til aspargesen. Knekk av nederste del og la de trekke i 1 minutt før du skyller de i iskaldt vann. Kutt de i delikate biter, vend de i olivenolje og maldonsalt. Del jordbær i to med hamsen på.
Server grillet kalvekjøtt på rykende varm potetmos, med sprø grønne asparges, balsamicosaus, friske jordbær og basilikumpesto.
Vel Bekomme!
31. mai 2013
Okse