Biscotti – med Sjokolade og Mandler

7. februar 2012

Kaker og Søtsaker, Nasjonalitet

Biscotti er for meg en klassisk italiensk kjeks som er vanlig å få kjøpt både i butikker og bakerier i dag. Ordet biscotti kommer fra det latinske ordet Biscoctus som betyr at noe er bakt to ganger, og det er jo biscottien. Den lages ved å først forme en oval pølse som stekes hel, før den tas ut og kuttes i avlange biter som stekes en runde til, til de blir sprø og kjeksaktige. Biscotti har også andre navn, som cantuccini som er mye brukt i Toscana i dag. Cantuccinien skiller seg litt fra den tradisjonelle biscottien ved at den lages med litt gjær og er litt mykere enn sin gamlere forgjenger, men den er fortsatt lik av utseende. Før i tiden var holdbarhet en viktig faktor og derfor ble biscottien stekt lenge nok til at den ble sprø og holdt seg lenge, men i dag er det mer fokus på smak og konsistens. Derfor har nok cantuccinien tatt mer over med sin litt mykere utgave. En annen ting det kan være morsomt å vite er at det engelske ordet biscuit kommer fra ordet biscotti, men refererer nødvendigvis ikke til en kjeks som er bakt to ganger.

Det var litt om historien til biscottien, og her får du altså en kjempegod oppskrift på disse gamle herlighetene. Jeg har brukt en oppskrift uten gjær for at det skal være mest mulig likt den tradisjonelle biscottien, men jeg har valgt å steke de bare i en omgang siden jeg liker at de er sprø utenpå og mykere inni.

Til ca 24 biscotti trenger du:

  • 60 g mandler
  • 50 g lys sjokolade
  • 75 g romtemperert smør
  • 125 g sukker
  • 225 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1/4 dl appelsinjuice
  • 1 egg + 1 eggehvite
  • 1 eggehvite til pensling

Rist mandlene i ovnen på 200 °C i ca 15 minutter.

Bland smør, sukker, mel, bakepulver, appelsinjus og egg til en jevn deig. Bland inn biter av sjokolade og de avkjlkte ristede mandlene. Du trenger ikke kutte mandlene i biter. Når alt er godt blandet former du deigen i avlange pølser som er ca 4 cm bred og 2 cm høy. Pensle med eggehviten. Stek pølsene i ovnen på 180 °C i 25 minutter. Ta de ut og del de i avlange ca 1,5 cm tykke biter og avkjøl de på rist. Hvis du vil ha de enda sprøere steker du de videre etter at du har delt de opp i ca 5-10 minutter til.

God Baking!

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply