I sommer inviterte vi mine svigerforeldre, som også var på Hvasser den helgen, på treretters middag, og isgalt ble servert som hovedrett. Isgalt minner om torsk, men med litt fastere kjøtt, og smaksmessig ligner den mer på skalldyr. Det drives ikke direkte fiske mot isgalten, men den tas opp som bifangst når man fisker etter andre typer fisk. Den lever på dypt vann ned til 1000 m og spiser skalldyr og andre bunndyr – kanskje derav skalldyrsmaken.
Søtpotetmos er et veldig godt følge til hvit fisk og sammen med asparges, sprøstekt spekeskinke og de andre ingrediensene ble dette en smakskombinasjon jeg ble veldig fornøyd med. Så dette er en hovedrett jeg definitivt kommer til å servere flere gjester. Se tips til forrett og dessert under.
Til 4 personer trenger du:
- 800 g isgaltfilet
- 1 sitron
- 3 ss olivenolje
- 2 gulerøtter i skiver
- 1 dl vann
- salt og pepper
- 4 ss tomataioli
- 1 liten neve sprøstekt spekeskinke i biter
- 2 stilker vårløk
- 1 ss smør
- 4 skiver sitron
- 4 kvaster kruspersille
Søtpotetmos:
- 8 mellomstore søtpoteter
- 1 dl matfløte
- 1 ss smør
- salt og pepper
Asparges:
- 20 mellomstore asparges
- 1 dl basisvinaigrette
- 1 neve hakket frisk basilikum
- Skrell og kok søtpotetene møre. En spiss kniv skal gli lett igjennom poteten. Hell av vannet og mos med en gaffel eller stampe til du har en mos. Legg oppi 1 ss smør og rør det inn i mosen. Spe med matfløte til ønsket konsistens og smak til med salt og pepper.
- Denne kan du lage tidligere på dagen og varme opp for å spare tid hvis du for eksempel skal servere flere retter.
Mariner isgaltfiletene i olivenolje, og saften og skallet fra 1/2 sitron i ca. 30 minutter. Legg gulerøttene i skiver ibunnen av en ildfast form og hell 1 dl vann i bunnen. Legg fiskefiletene over og dekk med aluminiumsfolie. Fisken skal bakes i ovnen i ca 15 minutter så vurder når du skal sette inn fisken ettersom hvor mye som gjenstår av tilberedning av tilbehøret.
Spekeskinken sprøsteker du ved å først dele den i små biter og tørrsteke dem på varm panne. Vårløken deler du i små skiver og varmer sammen med 1 ss smør i en liten kasserolle til løken blir myk. Aspargesen tilbereder du ved å kutte enden og la dem trekke i kokende lettsaltet vann i 2 minutter. Skyll dem i kalt vann og legg dem i en marinade av vinaigrette og hakket basilikum. De kan godt ligge i denne marinaden under en eventuell forrett.
Legg aspargesen på et fat og en passende porsjon søtpotetmos over. Legg isgaltfileten over mosen og strø vårløk og spekeskinke på toppen. Server med tomataioli. Pynt med kruspersille og en skive sitron.
Smakspanelet gav veldig god tilbakemelding på retten og den kan absolutt anbefales.
Hvis du har planer om en helaften kan du for eksempel servere ravioli med serranoskinke og basilikumpesto som du finner oppskriften til her…
…og vaniljeis med coulis og markbærstrå som du finner oppskriften til her.
Vel bekomme!
18. juli 2011
Fisk og Skalldyr