Pastitsio – Gresk versjon av lasagne

20. januar 2012

Farsemat, Nasjonalitet, Pasta

Kombinasjonen pasta, kjøttdeig, tomatsaus og bechamelsaus slår aldri feil og her har du en litt mindre kjent variant som kommer fra Hellas. Den er inspirert av det italienske ordet “Pasticcio” som egentlig betyr “rot”, og uten at jeg har en sikker kilde på dette så kan jeg tenke med at det kommer av at retten ser litt “rotete” ut når man tar den på fatet. Uansett hva historien til denne retten er så er den i alle fall kjempegod og veldig enkel å lage. Den er imidlertid ikke en veldig rask rett da man bør beregne ca. 30 minutter på laging og 30 minutter til gratinering, men den er så definitivt verdt både oppvasken og ventingen. Et tips til deg som ofte er i tidsklemma er å lage denne klar i formen kvelden i forveien så er det bare å sette den rett i ovnen når du kommer hjem fra jobb:)

Til 4 personer trenger du:

Pastaen:

  • 250 g tørr pasta penne
  • 1 ss smør
  • 1/2 sammenvispet egg (du skal bruke resten i bechamelsausen)
  • 3 ss raspet parmesan

Kjøttsausen:

  • 400 g karbonadedeig
  • 1/2 løk i biter
  • 400 g hakkede tomater
  • 2 ts tørket basilikum
  • 1/2 kanel
  • 1/4 ts revet muskatnøtt
  • salt og pepper

Bechamelsaus:

  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • 1/2 sammenvispet egg
  • Revet mozzarella til topping

Sett ovnen på 225 °C. Kok pastaen i rikelig med vann. Sil av vannet og ha tilbake i kasserollen. Rør inn smør til det har smeltet. Rør inn et halvt sammenvispet egg og parmesan, og sett til side.

Stek karbonadedeig og løk til det er gjennomstekt. Tilsett krydder, hakkede tomater, og salt og pepper. Sett blandingen til side.

Smelt smør i en kjele og visp inn mel. Spe med litt og litt melk og la det så vidt koke opp mellom hver gang. Når du har tilsatt all melken lar du sausen småkoke et par minutter før du visper den andre halve egget inn rask på slutten.

Bechamelsaus helles overTopping av mozzarella

Legg halvparten av pastarørene i bunnen av en ildfast form. Legg hele kjøttblandingen over før du legger resten av pastarørene over der igjen. Hell over bechamelsausen og topp med ønsket mengde mozzarellaost.

Stek i ovnen på 225 °C i ca. 30 minutter til osten har fått en fin og gyllen farge.

 

Server Pastitsio med godt brød til.

Vel Bekomme!

,

2 Responses to “Pastitsio – Gresk versjon av lasagne”

  1. Susan Says:

    Denne skal definitivt prøves! Så kjempegodt ut.

    Reply

Leave a Reply to Susan