Lasagne al forno – Mariann style

19. juli 2011

Farsemat, Pasta

Min lidenskap for italiensk mat sørger for at denne ovnsbakte lasagnen ofte står på bordet hjemme hos oss. Lasagne er egentlig navnet på selve pastaplatene i retten, og de vi kjenner best er de rektangulære pastaplatene som mer spesifikt kalles bardele på italiensk, men de fleste av oss tenker på hele retten når vi sier lasagne. Al forno betyr “i ovnen”, og på norsk kan vi da oversette med ovnsbakt lasagne, men jeg synes det er litt morsomt å ta med den italienske betegnelsen og velger derfor å bruke Lasagne al forno.

Man kan putte omtrent hva som helst i en lasagnerett, og i Italia er det like vanlig å lage en lasagne uten kjøtt siden det ofte serveres som forrett. I denne har jeg tatt utgangspunkt i den tradisjonelle bechamelsausen og bolognesesausen, men jeg har puttet oppi mange av mine favorittingredienser i tillegg. Jeg har også lurt oppi litt ekstra grønnsaker siden disse da går ubemerket ned hos toåringen vår. Resultatet ble en ovnsbakt lasagne som er så god at den etterlyses rett som det er på middagsbordet.

Til 4 personer trenger du:

Bolognesesaus:

  • 300 g karbonadedeig
  • 2 ss olivenolje
  • 1 løk
  • 1 stilk stangselleri
  • 1 gulerot
  • 1 stilk vårløk
  • 1/2 gul paprika
  • 1/2 grønn paprika
  • 1 dl kjøttbuljong
  • 3 ss rød matpesto
  • 3 ss tomatpuré
  • 5 hakkede soltørkede tomater
  • 1 boks hakkede tomater
  • 3 ss fetaost i terninger
  • 1 stor neve friske basilikumblader
  • 1 ts malt muskat
  • salt og pepper

Bechamelsaus:

  • 50 g smør
  • 2 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 1 ts malt muskatt
  • salt og hvit pepper
  • litt raspet parmesan

Tilbehør:

    • 12 pastaplater
    • 1 dl revet parmesan
    • basilikum til pynt

      Skru ovnen på 225 °C.
    Start med bolognesesausen. Kutt gulrot, løk, stangselleri, og gul og rød paprika i biter og stek i litt olje i pannen. Tilsett den kværnede karbonadedeigen og vårløken, og stek til kjøttet er gjennomstekt. Rør inn tomatpuré og matpesto. Tilsett kjøttbuljong, hakkede tomater og soltørkede tomater. Legg så oppi fetaost og basilikumblader. Til slutt krydrer du med salt, pepper og muskat. La sausen putre på svak varme i 10 minutter, mens du lager bechamelsausen.

Smelt smør og rør inn hvetemel til en jevning. Tilsett melken litt etter litt mens du visper. Rasp oppi litt revet parmesan. Smak til med salt, hvit pepper og muskat. La det småkoke i ca. 5 minutter.

Legg sausene og pastaplatene lagvis i en ildfast form. Start med bolognesesausen, så et lag med pastaplater. Du kan godt knekke de for å få de til å passe og for å unngå at det blir dobble lag med pasta som kan føre til ukokt pasta i midten. Legg så ett lag med bechamelsaus før du legger ett nytt lag med bolognesesaus. Fortsett til du har to eller tre lag med pastaplater, ettersom hvor tykke lag du lager. Avslutt med bechamelsaus og strø 1 dl raspet parmesan på toppen. Stek i ovnen i ca. 25 minutter til osten har blitt gyllen på toppen. La lasagnen hvile i 5 minutterfør servering.

Server lasage al forno med frisk salat og et godt brød. På dette bildet er lasagnen servert med hjemmedyrkede tomater så denne gangen smakte det ekstra godt:)

Tips! Bruk fullkornspastaplater!

Vel bekomme!

, ,

No comments yet.

Leave a Reply