Paella – med Kylling og Reker

29. september 2011

Fisk og Skalldyr, Fugl, Ris

Paella er av mange sett på som den spanske nasjonalretten, mens spanjolene selv ser på paellaen som en typisk valensisk rett. Etter nylig å ha vært på besøk i paellaens hjemregion, Valencia, skjønner vi godt at paellaen hører hjemme her, for de fleste restaurantene hadde utallige forslag til gode paellaer på menyen sin. Vi smakte på noen av dem og likte det vi fikk, derfor ville vi lage vår versjon av retten her hjemme også.

Slik jeg har skjønt det finnes det tre hovedkategorier av paellaen; Valensisk Paella bestående av kylling, and eller hare, og snegler og/eller bønner. Seafood paella bestående av forskjellig fisk, skjell og skalldyr, og til slutt Mixed paella hvor du kan mikse det du har lyst på. Felles for all type paella er at den baseres på hvit paellaris og inneholder safran. Valencianerne er svært stolte av paellaen sin og spesielt den litt eldre delen av befolkningen mener det finnes bare to valensiske paellaer, og derfor har en fast tilberedningsmåte som blant annet inkluderer at den skal tilberedes av menn over åpen ild. Da jeg verken er mann eller har tilgang på åpen ild i dag, våget jeg ikke å prøve meg på tradisjonell valensisk paella. I stede gikk jeg for mixed paella hvor jeg tross alt står friere i valg av råvarer, og ble veldig fornøyd med resultatet. Denne retten er et resultat av iherdig googling og inspirasjon fra forskjellige oppskrifter på nettet.

Til 4 personer trenger du:

      • 300 g carmencita ris
      • 1 stor grillet kylling
      • 20 store reker
      • 1/2 rødløk
      • 3 fedd hvitløk
      • 1 rød paprika
      • 2 ss olivenolje
      • 2 ts safran / gurkemeie
      • 6 dl hønsebuljong
      • 1,5 dl hvitvin
      • salt og pepper
      • sitron
      • frisk basilikum til pynt

Finhakk hvitløk, rødløk og paprika og fred i litt olivenolje i pannen. Sett dette tilside. Ha 2 ss olivenolje i pannen og tilsett risen. (Hvis du ikke har carmencita ris eller annen paellaris, har jeg lest at du kan bruke grøtris, men har ikke forsøkt dette selv). Rør slik at all risen får litt olje på seg. Jeg bruker mindre olivenolje enn hva jeg ser er vanlig i mange oppskrifter for å få en litt magrere rett. Tilsett safran og la det dekke all risen. Hell i buljong og hvitvin, og la det småkoke i 20 minutter.

Rens mesteparten av rekene (la noen være igjen med skall til pynt) og ha i risen. Del opp kyllingen ved å dele lårene i to over leddet og skjære ut begge brystene og dele dem i passende stykker. Plukk ren kyllingen for evt. annet kjøtt og bland dette småkjøttet inn i risen. Du kan godt varme kyllingen i ovnen hvis du vil, men dette er ikke nødvendig. De store kyllingbitene skal legges på toppen som på bildet ovenfor. Legg risblandingen i et passende serveringsfat. Nå er det klart til å pyntes.

Strø over blandingen av løk og paprika før du legge kyllingbiter, reker med skall, sitronskiver på paellarisen. Pynt med en kvast basilikum og server med godt brød til.

, , , ,

3 Responses to “Paella – med Kylling og Reker”

  1. bjornhenry Says:

    Flott oppskrift på Paella. Jeg tillot meg å dele den på siden til norges beste grossist i tapas råvarer, EMV Gourmet. Du finner dem på facebook her: http://www.facebook.com/pages/EMV-Gourmet/115240508503423
    Bjørn Henry

    Reply

  2. Anne Grete Says:

    Jeg laget andebryst med valnøtter i lønnesirup mm lørdag og ble veldig begeistret for sidene dine. Vi veldig glad i å være ute om sommeren, men blir litt lei av å grille. I hagen har jeg laget med til med et stort rundt skiferbord og i midten er det et hull på 75 cm i diameter. Til det har jeg kjøpt ei paellapanne fra denne leverandøren:

    http://www.paellaspesialisten.no/?gclid=CO78-Pb06q0CFagumAodm0yN6g

    Jeg mener ikke jeg kan paella så veldig bra, men dette her skaper bare en helt utrolig stemning. Det er ikke noe problem å lage mat i panna mi for 10 mennesker. Og den aller største fordelen er at jeg kan ha det hyggelig og lage mat samtidig og alle koser seg med å hjelpe til litt. Vi sitter jo alle rundt bordet. At det tar litt tid er bare bra.

    Paella er spanias nasjonalrett. Paellaen er Spanias lapskaus: Det finnes like mange paellaoppskrifter som det finnes kokker og spanske mødre tilsammen (og dessuten noen fedre. De kommer seg). Alt er lov. Her er noen eksempler på ting jeg har hatt i en paella som ikke er i oppskriften nedenfor: blomkål, svinekjøtt, sjøkreps, østers, brokkoli, gresskar, kål, sopp, sellerirot, squash, aubergine og asparges.

    Riktig ris: Risen er helt avgjørende. Du kan ikke bruke vanlig ris, desverre. Da blir det ikke paella. Det aller beste er å bruke paellaris, men det går også fint med risottoris (også kjent som arborioris) og denne kan du få kjøpt på Grisen…

    Nå vet du det. Lag paella.

    Paella med kylling og skalldyr til 10 pers.)
    Du trenger:
    • 1 – 1,2 kg rundkornet paella ris
    • 1 fersk kylling eller du kan også bruke kyllingbryst men…
    • 250 g plukka reker
    • 500 g store reker med skall
    • 1 kg ferske blåskjell
    • 3 hvitløksbåter
    • 1 stor løk
    • 1 sitron
    • 1 boks hakket tomat eller 12 ferske tomater
    • 1 rød paprika
    • 2 liter kraft av fisk eller kylling (evt. kraft fra buljongterninger men..)
    • 1/2 fl hvitvin eller tørr sherry
    • Paellakrydder m/safran (anbefales)
    • 2 ts cayennepepper
    • Salt og pepper
    • ca 2 dl olivenolje (virgin)
    • ca. 100 g selskapserter
    • ca. 4 ss finhakka persille

    Flott å ha men kan erstattes med mer blåskjell og reker etter min mening:
    • ca 300 g ringer av blekksprut (ferske eller hermetiske)
    • 1 boks hermetiske/frosne hjerteskjell
    • ca 10 – 12 gambas – evt. sjøkreps

    Fremgangsmåte:

    Skåld tomater på forhånd om du bruker ferske.

    Legg i kokende vann til skallet sprekker.

    Ta opp og skyll i kaldt vann.

    Ta av skallet.

    Avkjøl.

    Legg paellapanna på grillen

    Damp blåskjellene, gjerne i paellapannen

    til de åpner seg.

    hiv de som ikke åpner seg

    Ta dem ut av pannen

    la dem kjølne

    Ta halvparten ut av skallet, og spar resten til toppynten.

    Ha i godt med olje i paellapanna.

    Stek reker og evnt gambas med skall, lett i pannen.

    Ta de ut av pannen og avkjøl.

    Rengjør nå pannen med kjøkkenpapir.

    Del kyllingen i biter, anslagsvis 12-14 stk og stek gyldent.

    Finhakk løken og paprika i litt større biter og stek de med.

    Ha i hvitløken og stek i ca ett minutt, men den skal ikke svi seg.

    Ha i risen og hvitvinen.

    La det koke inn.

    Rør godt rundt hele tiden og pass på at ikke risen svir seg.

    Ha i litt og litt av kraften, pass på at den koker helt inn før du sper på med mer. (Fortsett prosessen mens du har i resten av ingrediensene).

    Hakk tomatene og ha i panna.

    Bland ut safranen i litt varmt vann og hell i panna sammen med cayennepepper.

    Ha i erter, reker, halvparten av blåskjellene og evnt blekksprut og hjerteskjell.

    Ikke rør i pannen etter dette, bare rist litt av og til

    Etter noen minutter toppes det med reker, blåskjell, erter, sitronbåter og evnt gambas.

    Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

    Server godt brød og en enkel salat.

    Masse spansk rødvin samt vann på karaffel.

    Reply

    • MariannMat Says:

      Hei Anne Grete:) Enig med deg i at paella er kjempegodt og det er viktig med riktig ris. Takk for en inspirerende oppskrift og for at du liker bloggen min. Hilsen Mariann.

      Reply

Leave a Reply