Bestemors Ripsgele

Sesongen for rips er her og kan brukes i alt fra dessert og kaker til syltetøy, saft og gele. Her har jeg laget ripsgele som vekker barndomsminner fra helt tilbake til da jeg gikk i barnehagen. Der var det vanlig at alle barna skulle ta med ett pålegg hver i uken som alle kunne forsyne seg av, og mitt valg (siden jeg ikke fikk lov å velge nugatti) ble bestemors ripsgele. Det er forøvrig ikke så vanlig at barn liker den litt skarpe smaken så jeg fikk ha geleglasset for meg selv, noe som selvfølgelig ikke gjorde det vanskelig for meg å velge samme pålegg uke etter uke.

Ripsgele har et variert bruksområde og passer til både pålegg på brødskiven og som tilbehør til for eksempel viltmiddager.

Til to glass som på bildet (ca 6 dl) trenger du:

    • 1/2 kg rips
    • 1 dl vann
    • 4 dl sukker per 1/2 liter saft
    • 1/4 pose fruktpektin

Ripsgele-3

    Rens og vask bærene i et dørslag. Legg bær og vann i en kasserolle og kok i 6 – 7 min. til saften siver ut. Hell balndingen i en silepose (et dørslag med fin netting fungerer også) og la saften dryppe godt av.

Mål opp saften og hell den over i kjelen igjen. Tilsett fruktpektin og kok saften i 2 – 3 minutter. Tilsett sukkeret litt av gangen og rør mellom hver gang. Unngå at det fosskoker mens du rører inn sukkeret. La saften stå over middels varme til den tykkner. Den er ferdig når dråpene drypper tungt fra en skje, og det tar mellom 5 og 15 minutter ettersom hvor modne bærene er. Ta bort skum og snerke underveis.

Hell saften over i rene og tørre glass. Fyll opp glassene helt til kanten og skru på lokk. Avkjøl på kjøkkenbenken før du setter dem mørkt og kalt.

Nyt geleen på brødskiven, til pannekaken eller til en middag med rødt kjøtt og brun saus!

Lykke til!

2 tanker om “Bestemors Ripsgele

  1. Tilbaketråkk: Smiths ripsbusker og andre buskevekster – ripsgele, ripspai, solbærsaft, blåbærsyltetøy, blåbærstjerner, rabarbrais, morellemarmelade og syltede moreller, morelleterte, markjordbæris | MariannMat

  2. Tilbaketråkk: Smiths ripsbusker og andre buskevekster – ripsgele, ripspai, solbærsaft, blåbærsyltetøy, blåbærstjerner, rabarbrais, morellemarmelade og syltede moreller, morelleterte, markjordbæris, og blåbærgele. | MariannMat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *