Klippfisk Kroketter

26. januar 2015

Fisk og Skalldyr

Klippfisk kroketter -2Dette er en litt finere versjon av fiskebollene som er veldig delikate når de serveres med sprø fritert skorpe med fin myk konsistens i midten. Disse egner seg godt som en del av et tapasbord, eller du kan lage så mange at det rekker til middag. Server de for eksempel da sammen med en god remulade og potetmos.

Til ca 15 kroketter trenger du:

  • 400 g klippfisk (utvannet og renset)Klippfisk kroketter -1
  • lettmelk
  • 2 fedd hvitløk
  • 225 g poteter uten skall
  • ca 0,5 dl olivenolje
  • en neve finhakket gressløk
  • 1 ts nykvernet sort pepper
  • 1/4 ts karri

Til fritering:

  • 1-2 dl hvetemel
  • 2 egg, sammenvispet
  • griljermel
  • Frityrolje (jeg brukte solsikkeolje)

Ha den ferdig utvannede fisken i en kjele og hell i melk til den dekker fisken. La det koke opp og dra kjelen av platen. La fisken trekke i ca 25 minutter.

Imens koker du potetene sammen med hvitløksfeddene til potetene er møre. Sil av vannet og la de dampe av et par minutter. Mos de med en stamper.

Hell av melken fra fisken, men ta vare på litt av den hvis du må spe ut konsistensen. Bland sammen fisken og potetmosen. Tilsett olivenolje i en tynn stråle mens du rører. Tilsett gressløk, pepper og karri og bland godt.

Sett frem mel, egg og brødsmuler (griljermel) i hver sin skål. Varm opp oljen til fritering (hvis du ikke har frityrkoker varmer du bare oljen i en kjele. Det må være så mye olje at en krokett kan “svømme” i oljen). Test temperaturen på oljen ved å stikke en tresleiv i oljen. Hvis det freser rundt sleiven er oljen varm nok.

Fukt fingrene og rull passe store kuler av fiskemosen og dypp den i melet, før du dypper den i egget og så dekker den med brødsmuler. Nå er den klar for fritering. Legg kroketten i oljen og friter i ca 2-3 minutter. den skal være gyllen og fin på alle sider. Løft den opp med en hullete sleiv og legg den på kjøkkenpapir. Du kan fritere 2-3 kuler samtidig, men pass på at temperaturen på oljen ikke synker for mye.

Krokettene kan holdes varme i stekeovnen på 50 grader til servering.

Klippfisk kroketter -3Serveres til tapas meden god aiolidip eller som middag med ris, poteter eller pasta – det du har lyst på!

Vel Bekomme!

, ,

No comments yet.

Leave a Reply