Fransk Løksuppe

24. februar 2012

Nasjonalitet, Supper

Ekte fransk løksuppe!

Her kommer oppskriften på en ekte fransk løksuppe, slik de lager den i Frankrike. Vi var på tur til Paris i februar og måtte naturligvis prøve det mest erkefranske vi kunne finne på menyen, og en av dagene prøvde vi fransk løksuppe til lunsj. Den smakte kjempegodt, og jeg har prøvd å etterligne den her hjemme. Typisk for den franske løksuppen er at det ligger brød i bunnen av suppeskålen og at den er gratinert i ovnen med en god ost på toppen. Jeg brukte gruyére til denne, det var den osten kelneren i Paris anbefalte… så her er altså resulatet av en etterligning av den franske løksuppen vi fikk servert, med tips fra den lokale kelneren.

Til to personer trenger du:

Ingredienser

 • 1 ss smør
 • 2 store gule løker i tynne skiver
 • 1 ts salt
 • 1 ss hvetemel
 • 8 dl vann
 • 1 ts sukker
 • 1 dl kjøttbuljong
 • 1 dl tørr hvitvin
 • 1 ss konjakk
 • sort pepper
 • 2 skiver fransk landbrød u/ skorpe
 • 2 dl revet gruyéreost
 • frisk timian
 • fin baguett

Løken skal være myk og blank

Rens og kutt løken i tynne skiver og stek den i en kasserolle med lokk sammen med smør til den er gyllen og myk i ca. 10 minutter. Tilsett sukker og salt og la det småsurre i ca. 20 minuter under lokk, mens du rører om av og til.

Frisk timian kan du byttes ut med tørket

Rør inn mel, kraft av buljong og vann, og hvitvin, og la suppen småputre i ca 30 minutter. Hvis det kommer litt skum til overplaten fjærner du dette med en skje. Tilsett konjakk og smak til med salt, pepper og timian.

Bruk gjerne mer brød hvis du vil

Legg brødskiver uten skorper i suppefatene og øs suppe over i hvert fat til de er nesten fulle. Legg revet gruyére på toppen og gratiner i ovnen på 250 °C til osten har smeltet og blitt litt gyllen.

En fin forrett eller en lett middag

Server rykende fersk fransk løksuppe med frisk timian på toppen og fersk baguett ved siden av. Hvis du skal servere fransk løksuppe som forrett kan du beregne fire porsjoner av denne oppskriften, og server da gjerne i mindre suppeskåler.

Bon Appétit!

, , ,

Følg bloggen min

Registrer e-postadressen din og få daglige oppskriftstips!

22 Responses to “Fransk Løksuppe”

 1. Magne D. Antonsen Says:

  Bra blogg, Mariann!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  Reply

 2. Olav Birkeland Says:

  Jeg elsker fransk løksuppe – kjempefin oppskrift 😉

  Reply

 3. Mikey Says:

  Dette er til å få vann i munnen av. Går det ann å bruke grønnsaksbuljong istedenfor kjøttbuljong for vegetarianere?

  Reply

 4. PatrickM Says:

  Skal ikke være meljevne eller vin eller cognac i løksoupe! Crazy for meg vertfall! Dette var rimelig kost for arbeider mennesker da jeg var barn i Paris. Brød ble ikke lagt i bunn, men flytet på topp og kanskje synke ned da? Det var normal gammelt tort brød der ble stekt sprøtt og fett i utbyttet friterolje så det skulle mette godt. Ost ble lagt på brødskive i lange rekker. Suppen helt i bollene, brød med ost oppå suppe, og inn i vedovn til gratinée. I Les Halles kunne arbeidsfolk få stor bolle for 20 centimes – var også populært blandt tourister som tidlig på morgen etter nattklubb og fest. Godt, men gir plysj på tennene!

  Reply

  • MariannMat Says:

   Hei PatricM. Takk for beskrivelse av hvordan dere fikk servert løksuppen i gamle Paris, hadde vært spennende å oppleve den tiden synes jeg. Fransk Løksuppe har nok endret seg noe fra den opprinnelige fattigmannssuppen til en suppe tilpasset den litt bedre økonomien til folk flest i dag. Som nevnt i oppskriften ønsket jeg å etterligne den franske løksuppen jeg fikk på en fransk café i Paris, og jeg spurte kelneren om tilberedningsmåten slik de gjorde det. Jeg har jo ingen vedovn å gratinere suppen i så det ble i en vanlig ovn for min del. Det er jo også det som er mest praktisk for folk. Om man legger brødet i suppen først eller har den på toppen kan man jo velge, så lenge osten blir gratinert på toppen. Og hvis man ikke har hvitvin og cognac kan man bare benytte kraft i stede. Du kan jo kalle denne suppen Fransk Luksusløksuppe om du vil;)
   Men igjen, takk for informasjonen. Hilsen Mariann

   Reply

   • Ragnhild S Says:

    Hei, jeg er helt enig med Patrick! Har bodd i Frankrike i mange år og har lært det franske, tradisjonelle kjøkken av familie og venner. I fransk løksuppe skal brødet, grillet, ligge øverst, det er nemlig det med osten som gjør den gode gratinerte skortpen. Hverken hvitvin eller konjakk skal brukes. Jeg ser ofte i norske råd om franske oppskrifter
    at det skal til vin og/eller konjakk. F.eks konjakk i oksegryte fra bourgogne. Det er feil, skal det brukes konjakk i en rett, så er det for å flambere men ikke som “krydder”. Slik
    få man bort den, ofte, bitre alkohol-smaken.
    En annen ting, franskmennene holder hardt på de tradisjonelle rettene sine, det har ikke noe med “bedre tider” og gjøre, kun tradisjon. Og ta ikke råd fra kelnere for gitt, det er kokken som står for grytene.

    Reply

  • MariannMat Says:

   Hei Ragnhild,
   Takk for tilbakemelding du også. Fint for en “ikke fransk” å få litt mer informasjon om hvordan en tradisjonsrik rett skal lages. Hvis det stemmer det du og Patrik skriver er det jo ikke riktig, rent tradisjonelt, å legge brødet i suppen først slik som jeg gjør, men det fungerer veldig bra det også. Smaken er kjempegod, helt sikkert uten konjakk og hvitvin også, men jeg liker den litt ekstra smaken konjakken gir. Jeg innrømmer at konjakken er min egen vri og ikke kelnerens tips. Mulig det er litt “tynt” av meg å tro jeg kan lage ekte fransk løksuppe basert på en kelners tips og en tur til Paris, men jeg trodde at dene suppen var så grunnleggende i det franske kjøkken at en kelner var like stødig som en kokk… uansett om denne er helt autentisk eller ikke, så er den i alle fall verdt et forsøk. Neste gang prøver jeg nok å legge brødet på toppen slik dere sier den skal være.
   Takk for tilbakemeldingen og ha en riktig fin kveld. Hilsen Mariann

   Reply

 5. Liv Says:

  Denne såg god ut. Den må eg prøve. 🙂

  Reply

 6. Christina Says:

  Nammm, det høres godt ut. Minner meg om en plass i Stavanger, Cafe M, som dessverre er nedlagt. De hadde en fantastisk purreløksuppe som jeg måtte ha minst en gang i uken. Det var fantastisk for en fattig student å nyte osten som bare fløt i den nydelige og fyldige suppen.

  Reply

 7. nina Says:

  Denne så innmari god ut! Får man kjøpt gruyéreost i vanlig dagligvarebutikk?

  Reply

  • MariannMat Says:

   Hei Nina og Christina. Ja, suppen er virkelig god, og som du sier Christina er det en relativt billig suppe å lage, hvis man tenker at man har en skvett cognac og hvitvin hjemme (eller dropper disse ingrediensene).
   Nina: Dagligvarebutikker med en egen ostedisk har helt sikkert gruyére og mange litt større butikker har begynt å få det i kjøleområdet for ost. Men dra til Meny, Ultra, ICA Maxi e.l. så finner du helt sikkert gruyére i ostedisken. Konsistensen ligner litt på vanlig hvitost (man kan rive osten på et rivjern).
   Hilsen Mariann.

   Reply

 8. annelinhj Says:

  MMS, eg fikk vann i munnen!:)

  Reply

 9. sami azba Says:

  hi ,,,
  ya vi elsker loksuppe men denne gangen med brød i bunn og mye ost på toppen sammet hvit vin ,,,ohhhhhhhh ,,,var fantastisk , tusen takk og må alle prove det ,,,,,,,

  Reply

 10. Day in to Night Says:

  Mester kokk! Farlig å gå inn å snoke på bloggen din! Så mye god maat! 🙂

  Reply

Leave a Reply