17-mai Terte

Her har jeg laget en liten terte til ære for nasjonaldagen. Den er laget av søt paideig, sitronkrem og friske bær i våre nasjonalfarger og smaker kjempegodt. Hvorfor ikke lage en slik til den store dagen? Oppskriften nedenfor er nok til èn stor eller ti små terter.

Søt tertedeig:

  • 250 g hvetemel
  • 100 g smør i terninger, romtemperert
  • 1/4 ts salt
  • 100 g melis
  • 2 egg

Sitronkrem:

  • 2 store sitroner, gjerne økologiske
  • 2 egg
  • 200 g sukker
  • 100 g smør i terninger

Bær og krem:

  • jordbær
  • blåbær
  • 3 dl fløte
  • 2 ss sukker

Paibunnen lager du ved å blande mel, salt og melis og smuldre inn smørterningene med hendene. Rør inn eggene og elt til en jevn og fin paideig. Legg i plast i kjøleskapet i 30 minutter. Kjevle 10 små eller en stor leiv og fordel i paiformene. Stikk noen hull med en gaffel jevnt over og stek i forvarmet ovn på 180 grader i ca 7-10 minutter for de små paiene og ca 20-25 minutter for en stor pai. Avkjøl.

Sitronkrem: Hvis sitronene ikke er økologiske bør du vaske de ekstra godt før du rasper skallet i en kjele. Del de i to og skvis ut all saften i samme kasserolle. Bland skall og saft sammen med egg og sukker og la det småputre på svak varme i ca 15 minutter mens du rører. Alt sukkeret skal være oppløst og massen skal ha tykknet litt. Ta kjelen av platen og visp inn smørterningene litt av gangen til alt smøret har smeltet. Hvis du lager sitronkremen på forhpnd heller du den på et rent kjøkkenglass og avkjøler. Den oppbevares i kjøleskap til du skal bruke den.

Legg et lag sitronkrem i bunnen på hver pai og sett de i fryseren til kremen er stiv.

Rør ut gelèen i kokende vann og la stå på kjøkkenbenken. Kutt jordbær i pene skiver og pisk krem av fløte og sukker. Pynt tertene med bær og krem.

God 17-mai feiring!

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply