T-bone Steak på Toscansk vis…

10. august 2013

Kjøtt, Okse

…eller “Bistecca alla Fiorentina”. I sommer mimret vi om bryllupet vårt i Toscana som begynner og nerme seg ett år siden og bestemte oss for å lage en middag som minnet oss om oppholdet vårt i Trequanda i Toscana. Valget falt på T-bone steak med en god vin til. I Italia er de jo så flinke til å lage god og enkel mat av få ingredienser og er kjent for sin matkultur. Der får man ofte bare kjøtt i den ene retten og bare grønnsaker i den andre retten osv. Nøkkelen til å få til de gode smakene av få råvarer er å være kritisk til kvaliteten på råvarene. Bruk kun det som er frisk og ferskt av grønnsaker og urter, og velg kjøtt av god kvalitet. Denne T-bone steken er det svært lite hokus-pokus med; den er kun smurt inn med en god olivenolje, hvitløk, godt salt og timian. Enkelt og greit – og på toscansk vis! Vi lagde en enkel grønnsaksstuing til – så ja, det skinner vel igjennom at vi tross alt er nordmenn ogvil ha noe “attåt”, men til vårt forsvar kunne denne stuingen like gjerne vært servert i Italia, men da helst som en egen rett. Vi bare slo to retter sammen;) Vi hadde heller ikke tilgang på det kjente chianina-kveget de bruker i Toscana; så vi bare latet som vi hadde det denne gangen. Når det er sagt klager jeg ikke på det norske kveget altså…!

Til to personer trenger du:

  • 2 T-bone stykker
  • en god porsjon kaldpresset olivenolje
  • godt med maldonsalt
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss hakket timian

Gni kjøttet inn med hvitløk, olje, salt og timian og stek det på varm panne med olivenolje i. Steketiden varierer ettersom hvor tykk kjøttstykkene er. Vi grillet våre og det tok ca 10 – 12 minutter.

Grønnsaksblandingen lager du slik:

  • 3 gulrøtter
  • 1/2 kålrot
  • 3 ss smør
  • 3 ss sukker
  • 2 ss timian
  • salt og pepper
  • sitronsaft

Forkok gulrot og kålrot som du har kuttet i terninger til de er nesten møre. Smelt smør i en stekepanne og legg i grønnsakene. Bland inn sukker, urter, salt og pepper, og litt sitronsaft.

Server toscansk T-bone med grønnsaksblanding og en god rødvin – jeg tror vi valgte en chianti til denne:)

Vel Bekomme!

No comments yet.

Leave a Reply