Her kommer oppskriften på en klassisk italiensk risotto med sopp. Porcini er en sopp som smaker veldig godt og gir en fyldig og god aroma til både gryteretter, supper og pastaretter. Porcini er lettest å få tak i som tørket sopp i Norge, men ved å tilsette litt fersk aromasjampinjong e.l. får du likevel den ferske soppsmaken. Risotto er både enkelt og vanskelig! Det er en teknisk prosess å få til den perfekte konsistensen, men med litt øving blir man mester;)
Det er en klassiker i sopprisotto man får kjøpt spesielt i den nordlige delen av Italia. Jeg liker smaken av sopp veldig godt, samtidig skal man passe på at det ikke blir for mektige saker, spesielt som forrett. Jeg liker derfor å tilsette en frisk tomat og litt frisk basilikum helt på slutten av koketiden – dette gir en friskere opplevelse og gir litt kontrast både i teksturen og i smaksbildet til retten. Prøv det du også!
Til 8 forretter (eller 4 hovedretter) trenger du:
- 2 sjalottløk, finhakket
- 2 ss olivenolje
- 5 håndfuller risottoris (f.eks arborio)
- 1 dl hvitvin
- 2 ss hvitvinseddikk
- 4 stk aromasjampinjong, skivet
- 30 g tørket porcini
- 1,2 l kyllingkraft (grønnsakskraft for vegetarrett)
- 2 never revet parmesan
- salt og pepper
- 1 stor tomat u/ innmat
- 2 never frisk basilikum
- olivenolje og parmesan til servering
Stek sjalottløk myk i olje. Tilsett risottorisen og stek med et par minutter. Tilsett hvitvin og eddik og kok et par minutter til vesken er redusert litt. Tilsett den ferske aromasjampinjongen.
Bløtlegg porcini i litt varm kraft.
Tilsett litt og litt kraft og rør rundt hele tiden. La vesken koke nesten inn før du tilsetter mer kraft. Riottoen skal hele tiden småputre. Denne prosessen er med på å få ut stivelsen i risen slik at du får den kremete og risottoen du vil ha. Tilsett den bløtlagte procinien. Det tar ca 30-40 minutter å lage en perfekt risotto.
Rør inn revet parmesan på slutten og smak til med salt og pepper. Rett før servering rører du inn tomat kuttet i små terninger og finhakket basilikum.
Anrett risotto på fat og ha over litt god olivenolje, skivet parmesan og en kvast basilikum.
Vel Bekomme!
4. november 2015
Nasjonalitet