Kjøkkenutstyr

Her er en liste over det viktigste kjøkkenutstyret jeg bruker. Mye av utstyret er for meg helt nødvendig (i alle fall for å få laget maten på en rask og effektiv måte i hverdagen), mens annet utstyr er litt sånn «kjekt å ha». Jeg vil ikke beskrive meg selv som en utstyrsfrik på kjøkkenet, for du kommer faktisk veldig langt med et par gode kniver og en stavmikser, men det er mye av utstyret som forenkler kjøkkenoppgavene veldig og som kan bidra til økt matglede. Nedenfor gir jeg deg min egen utstyrsliste i prioritert rekkefølge.

 1. Kokkekniv: Dette er den viktigste kniven på kjøkkenet for min del. Den brukes til kutting av frukt, grønnsaker og salater, hakking av urter og nøtter, og skjæring av kjøtt i fine skiver førservering (dersom du ikke har en egen kjøttkniv). Selv om jeg anbefaler å ha flere kniver på kjøkkenet, som fileteringskniv, liten kokkekniv, og gjerne en utbeningskniv, er den store kokkekniven definitivt den viktigste du har. I tillegg må du ha en slipestål til denne. Husk at de fleste undervurderer hvor viktig det er å slipe knivene sine.
 2. Stavmikser: Stavmikser er noe jeg bruker veldig mye. Enten jeg skal lage en fin purèsuppe, hjemmelagde dipper som guacamole eller hummus, eller at jeg vil lage en jevn bærsaus uten hele bær. Jeg bruker den også når jeg skal lage syltetøy siden jeg er mest glad i syltetøy uten klumper. jeg anbefaler å investere i en stavmikser hvor det medfølger en liten matmikser som du kan koble på motoren til stavmikseren. En slik matmikser kommer på en god 5. plass!
 3. Foodprosessor: Denne er noe jeg bruker veldig ofte og er det kjøkkenutstyret som gjør at jeg klarer å lage raske middager i hverdagen. Jeg bruker den mest til å lage pastasauser hvor jeg hiver oppi deråvarene jeg ønsker å lage saus av og finkutter det før jeg varmer og smaker til sausen i pannen. På denne måten får jeg kjempegode hjemmelagde sauser på 5 minutter. Men jeg bruker den også til raspingog kutting av grønnsaker, pisking av krem og marengs, og diverse bakeoppgaver.
 4. Sautèpanne: Dette er en stekepanne med høyere kanter og er veldig praktisk når du for eksempel skal steke kjøtt og tilsette saus. Jeg anbefaler en panne med avtagbart håndtak som du kan sette rett inn i ovnen. Dette er veldig fint om du for eksempel skal brune kjøtt  for så å steke det i ovnen. Du sparer mye oppvask ved denne typen panne.
 5. Matmikser: En slik matmikser kan du ofte kjøpe sammen med en stavmikser slik at motoren brukes på begge redskapene. En liten matmikser egner seg for eksempel veldig godt til å lage hjemmelagde pestoer og kalde sauser. Sammenlignet med en kjøkkenmaskin som er en del større, er den lille bedre egnet til pestoer og sauser når du ikke skal lage i veldig stort kvantum pluss at det blir mindre oppvask. Denne er også stort sett alltid med når vi ferierer et sted med kjøkken:)
 6. Microplane: Dette er en avlang rasp som jeg for eksempel bruker til å finraspe muskattnøtt og hvitløksfedd, lage zest av sitrusfrukter, eller finrasping av parmesan. et veldig handy og tidsbesparende verktøy.
 7. Vannkoker: Ja, faktisk! Dette er et viktig kjøkkenutstyr for meg (som ikke har induksjonstopp enda)- spesielt til hverdagskokking som krever rask levering av mat på bordet! Skal jeg koke pasta for eksempel, koker jeg opp vann i kokeren, heller kokende vann i en kjele og koker pastaen. Det går mye raskere på denne måten. Og hvis jeg skal lage ha vann til en saus eller suppe er det bedre å tilsette kokende vann. …(når det er sagt drømmer jeg om en kran som har en kokefuksjon til det nye kjøkkenet vårt neste år;)
 8. Kjøkkenvekt: Denne bruker jeg mye til baking. Når man baker er det veldig viktig med nøyaktige mål og da må du ha en vekt du stoler på.
 9. Steketermometer: Om du ikke er veldig dreven og kan kjenne på kjøttet ved å trykke på det med fingeren er et steketermometer veldig godt å ha for å få et perfekt resultat. Jeg bruker nesten alltid termometer og oppgir kjærnetemperatur i oppskriftene mine.
 10. Gryte med lokk: Denne bruker jeg både til gryteretter, brødbaking og til bresering av kjøtt.
 11. Sil: En sil bruker jeg både til å sikte inn mel i forskjellig bakst, og til å sile sauser og supper. En mindre type sil (te-sil) bruker jeg til å sikte melis over kaker og desserter.
 12. Mandolin: Dette er kanskje et kjøkkenutstyr ikke så mange bruker men jeg bruker det mye til de finere helgemiddagene hvor jeg ønsker å finkutte grønnsaker og frukt i perfekte biter. For eksempel bruker jeg den når jeg skal lage grønnsaker julienne – grønnsaker i tynne lange staver. Jeg bruker de også når jeg skal kutte agurk i kjempetynne skiver til agurksalat.

No comments yet.

Leave a Reply