Sushi – Maki og Uramaki

14. oktober 2011

Fisk og Skalldyr, Ris

Sushi er Japans nasjonalrett og er mer og mer vanlig i vår del av verden. Den kommer i flere variasjoner og de mest vanlige er Maki-sushi og Nigiri-sushi. Maki er sushiruller med sjøgress surret rundt sushiris og fyll i midten. En variant av makien er uramaki som har sjøgresset inni og risen utenpå. Mange tror at sushi betyr rå fisk og blir derfor skeptisk til å smake, men selv om rå fisk er en mye brukt ingrediens er det ikke et krav for at det skal hete sushi. Sushi er måten man tilbereder risen på og ikke hva man har til. Hva man velger å bruke som fyll (eller topping på Nigirien) er opp til deg selv, og her er hva jeg bruker i maki og uramaki.

Til 4 makiruller trenger du:

  • 1/3 pose sushiris
  • Riseddik
  • Sushi sjøgress
  • 200 g Salmalaks
  • 1/2 avocado
  • 1/3 agurk
  • 1/2 purreløk
  • kremost naturell
  • grønn paprika
  • minimais
  • Wasabi
  • Soyasaus
  • Ingefær på glass
  • 1 Rullematte

Lag risen etter anvisning på pakken. Det er risen som tar litt tid med denne retten, men den kan lages dagen i forveien og oppbevares i kjøleskap.

Maki: Legg sjøgresset med den blanke siden ned på rullematten og legg risen på den nederste 2/3 av gresset. Legg laks skåret i tynne strimler i en stripe på tvers midt på risen. Legg avocado eller kremost over laksen. Legg agurkstrimler og oppskjært purreløk sammen med laksen. Jeg bruker enten avocado eller kremost i rullen siden disse lager samme konsistens, men forskjellig smak. Prøv deg frem på hva du liker best. Rull sammen fra den siden hvor risen ligger helt ut på kanten mot den delen som har “ledig” gress slik at det klistrer seg sammen. Bruk matten til å rulle og presse sammen slik at du får en tett og kompakt rull. Legg rullen til sides og lag de andre rullene.

Uramaki: Legg plastfolie på rullematten. Riv et ark med sjøgress i to langs med stripene i sjøgresset. Dekk den ene delen med ris og snu den på hodet på plastfolien slik at sjøgresset ligger øverst. Legg i det fyllet du ønsker.

Bruk plastfolien og rullematten til hjelp når du ruller sammen uramakien. Klem godt rundt med matten. Folien kan du la være på til du skal skjære opp rullen.

Skjær opp rullene og server sammen med wasabi, soyasaus og ingefær.

Sushi som forrett

Vel Bekomme!

, , , , ,

2 Responses to “Sushi – Maki og Uramaki”

  1. Nina Kristin Rydjord Nielsen Says:

    Å, nå trur jeg jammen meg at jeg må lage sushi i helga… Det er noe av det beste jeg vet!
    God helg!

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Maki og Uramaki med Kylling Teriyaki – “Down Under” | MariannMat - 13. april 2012

    […] Prøv sushi fylt med salmalaks, avocado og kremost naturell. Share this:FacebookE-postSkriv utMerTwitterLik dette:LikeBli den første til å like denne […]

Leave a Reply to Nina Kristin Rydjord Nielsen