Laksegrateng med sprø Nøttetopping – *Vinneroppskrift i KK og Godfisk 2012*

4. desember 2011

Fisk og Skalldyr, Pasta

Dette er en kjempegod hverdagsmiddag og er en veldig fin måte å få i seg fisk på. Jeg er ikke noen stor tilhenger av butikkgratenger siden det er en minimal prosent med fisk i de fleste av dem, derfor er det best å lage gratengen selv. Da vet du at du får rikelig med fisk som har god kvalitet. Å lage grateng fra bunnen av er ikke som mange kanskje tror veldig hokus pokus. Basisen er fisk, pasta og en saus basert på melk. Så putter du oppi det du vil av smakstilsetninger og legger på en topping hvis du ønsker. Her er min laksegrateng som ble komponert denne uken, og den kommer garantert til å bli laget flere ganger. Hvis du vil ha en sunn og god fiskemiddag som er laget på under 45 minutter bør du prøve denne:)

Siden vi fikk litt rester av denne passer oppskriften til 4 personer:

  • 550 g tinte/ferske laksefileter (ca 4 stk)
  • 250 g pastaskruer
  • 1 ss olivenolje
  • 5 vårløker
  • 1/2 vanlig løk
  • 2 revne gulrøtter og brød til servering

Saus:

  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 1 eggehvite (spar plommen til topping)
  • pepper
  • 2-3 ts fiskekrydder (f.eks: salt & urter fra Olivers & Co)

Topping:

  • hvitost
  • parmesan
  • smuler av 3 brødskiver
  • 1 neve pecannøtter
  • 1 eggeplomme

Sett ovnen på 200 °C. Kok opp pasta i litt olje som anvist på pakken. Sil av vannet når det er ferdig kokt.

Mens du venter på pastaen lager du sausen ved å lage en jevning av smeltet smør og mel. Spe med melken og krydre med fiskekrydder og pepper. Rør inn eggehviten. Gi det et oppkok til sausen blir passe tykk.

Kutt vårløk  og løk i små biter.

Hell litt av pastaskruene i bunnen av en ildfast form. Legg laksefiletene over slik at de dekker hele formen. Legg løk og vårløk over laksen og hell over resten av pastaskruene. Hell så sausen over formen til den dekker skruene. Riv hvitost og strø over og sett i ovnen. Her skal den stå i først 15 minutter, så legger du på toppingen, og deretter skal den steke i 10 minutter til.

Mens den steker den første tiden lager du toppingen ved å smuldre opp brødskivene i en skål. Rør inn eggeplommen for at brødsmulene skal få en ekstra fin og gyllen farge i ovnen. Kutt pekannøttene i litt mindre biter. Når gratengen har stekt i 15 minutter strør du over brødsmulene og nøttene, samt rasper over litt parmesanost før du steker videre i 10 minutter til.

Server laksegrateng med et godt brød og revne gulerøtter.

Vel Bekomme!

, , , ,

4 Responses to “Laksegrateng med sprø Nøttetopping – *Vinneroppskrift i KK og Godfisk 2012*”

  1. Kristine Says:

    Høres kjempegodt ut, men hvor ble det av eggehviten som står i ingredienslisten for sausen?

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Stem på meg! – Finalist i Gofisk og KKs oppskriftskonkurranse! | MariannMat - 12. januar 2012

    […] hvis du har lyst å stemme på Laksegrateng med sprø topping, prøvd eller uprøvd, blir jeg veldig veldig glad:) Her har du bilde av Laksegratengen slik jeg […]

  2. 1.plass med “Norges Beste Fiskeoppskrift” i Godfisk og KKs oppskriftskonkurranse – Hurra! | MariannMat - 8. februar 2012

    […] går ble jeg oppringt av Godfisk som gav meg den fantastiske nyheten om at Laksegratengen min gikk av med seieren i Godfisk og KKs oppskriftskonkurranse som ble presentert i KK nr. 4 og på […]

Leave a Reply to mariannmat