Konfitert Andelår med Sellerirotmos og Plomme- og Aprikossaus

19. november 2016

Fugl

konfitering-av-andelar-4Høsten er her for fullt og det frister med litt mektigere mat. Her i huset er vi veldig glad i and og mørt kjøtt, og når du kan få begge deler er det jo helt topp! Her får du oppskriften på hvordan du kan konfitere andelår (du kan også bruke denne fremgangsmåten på kyllinglår). Denne oppskriften tar litt tid og du begynner forberedelsene dagen før, men det er ikke slik at du blir kjøkkenslave av å teste dette altså!

Husk at du kan sile andefettet etter konfiteringen og fryse det ned til neste gang. Det er også helt magisk å bruke andefett til steking av for eksempel biff.

Til 4 personer trenger du:

  • 4 andelår
  • 2 ss havsalt
  • 2 ss rosmarin
  • 5 fedd hvitløk
  • 2 ss frisk timian
  • 10 pepperkorn
  • 500 g andefett

Sellerirotmos:

  • 1 sellerirot
  • 2 ss smør
  • salt og pepper
  • fløte

Plomme- og Aprikossaus:

  • 4 røde plommer, delt i biter
  • 10 tørkede aprikoser
  • 10 svisker
  • 1 boks mørke søte moreller
  • 4 stk stjerneanis
  • 5 dl rødvin
  • 5-6 sjalottløk, delt i to
  • 4 ss smør
  • salt og pepper
  • (1 ss maizenna + 2 ss kalt vann)

Timianstekte Plommer:

  • 4 plommer
  • 3 ss smør
  • 1 ss bringebæreddik
  • 1 ss sukker
  • litt frisk timian
konfitering-av-andelar-5

Andelår med salt og urter klart til kjøleskap

konfitering-av-andelar-1

Sausen klart til kjøleskap

dag 1:

Begynn med andeconfiten: Knus salt og rosmarin i en morter og gni det godt inn i andelårene. Legg lårene i en form med plastfolie over natten.

Saus: Bland sammen plommer, tørkede aprikoser, svisker, moreller, stjerneanis og rødvin i en beholder med lokk. Sett i kjøleskapet over natten.

 

 

Dag 2:

konfitering-av-andelar-3

Andelår etter konfitering, før bruning i panne

Andelår: Skyll vekk saltet og tørk godt. Sett ovnen på 130 grader. Legg lårene i en passe stor kjele. Tilsett urter, pepperkorn og hvitløk. Tilsett andefett slik at det dekker alt kjøttet på lårene. Varm sakte opp til du ser at det når kokepunktet. Sett på lokk og sett inn i ovnen for konfitering i 2,5 timer. Når de er ferdige tar du opp andelårene og legger de til side. Stek de i ca 10 minutter med skinnsiden ned rett før servering for et mer delikat og sprøtt skinn. Sil fettet og avkjøl. Frys ned til neste gang.

konfitering-av-andelar-2

Saus som bakes i ovnen

Saus: Sett ovnen på 200 grader. Hell sausen i en liten kjele. Stek sjalottløkene i smør i 4-5 minutter og tilsett i sausen. Legg oppi smør og litt salt og pepper i sausen og bak i ovnen med lokk i 15 minutter. ta av lokket og bak videre i 20 minutter. ta ut sausen og sil den. Ha den silte sausen tilbake i kjelen og jevn den med maizenna til ønsket konsistens.

Mens du venter lager du sellerirotmos. Rens selleriroten og kutt i terninger. Kok i vann til de er møre. Sil av vannet og damp av i 3 minutter. Vend inn smør, og bruk stavmikser om du vil ha purè eller stamper om du vil ha mos. Tilsett fløte til ønsket konsistens og smak til med salt og pepper.

Når du har sellerirotmosen, andelårene og sausen klar kan du lage plommene 5 min før servering. Del plommene i båter og stem i smør på høy varme i 2-3 minutter.  Tilsett bringebæreddik og fordamp. Dryss over sukker og timian og bland godt. Klart til servering.

Server konfiterte andelår med sellerirotmos, plomme og aprikossaus, og timianplommer.

Vel Bekomme!

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply