Kanel Panna Cotta med Eplesirup, Karamelldråpe og Cantuccini *MKR*

4. mai 2016

Dessert

Ble testet mange ganger før konkurransen. Her ser man hvordan resultatet egentlig skulle bli...:)

Ble testet mange ganger før konkurransen. Her ser man hvordan resultatet egentlig skulle bli…:)

Dette er en av mine favorittdesserter og ble komponert i forbindelse med TV-programmet Mitt Kjøkken Ruler. Dette var avslutningen på vår treretters i semifinalen. I TV-programmet følte vi at denne desserten gikk rett vest, siden den ikke stivnet i tide. Dette til tross for at vi har øvd et tosifret antall ganger på denne før konkurransen. Den var testet til fingerspissene på antall minutter i fryseren og så i kjøleskapet for at stivningen skulle bli perfekt – så endte det med at den var helt flytende. Grunnen til det, fant vi ut etterpå, var at gelatinen vi fikk utdelt var slike store flak de bruker på proff-kjøkkener, og ikke slike vi får kjøpt i vanlig matbutikk (som vi har øvd med). Jeg klippet til størrelsen på gelatinen slik at det skulle stemme med butikkversjonen, men da ble det totalt for lite gelatin. Dette har jeg nå lært går på antall gram…men, men, så har vi i alle fall lært noe av dette da.

Og tilbakemeldingen vi fikk, spesielt fra Lars-Erik Underthun, betydde utrolig mye for meg. Han sa dette var kanskje den beste desserten de har smakt i hele konkurransen, selv om den ikke stivnet. Det var godt å høre når jeg trodde løpet var kjørt…

Nedenfor finner du oppskriften på denne kjempegode desserten. Husk å bruke butikkjøpt gelatin!

Til 8 personer trenger du:

Panna Cotta:

  • 4,5 dl fløte
  • 2,2 dl melk
  • 2/3 vaniljestang
  • 4 kanelstenger
  • 100 g sukker
  • 3 pl gelatin
  • marsalavin til formene

Eplesirup:

  • 5 dl eplemost
  • 3 røde faste epler
  • 2 ss sukker

Cantuccini (30 stk):

  • 75 g romtemperert smør
  • 125 g sukker
  • 225 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts kanel
  • 1 egg
  • 1 eggehvite (til pensling)
  • 60 g pistasjenøtter + en håndfull finhakkede pistasjer
  • 50 g hvit sjokolade, grovhakket
  • perlesukker

Start med panna cottaen (i alle fall hvis du har dårlig tid). Denne kan du lage på 3 timer, men du kan fint lage den dagen før også. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 7-8 minutter. De skal være skrumpete og godt oppbløtt. Kok forsiktig opp fløte, melk, sukker, kanelstenger og vaniljestang (delt på midten, skrap ut frø og legg i både stang og frø). Når du ser at melken begynner å småkoke tar du den av varmen og rører inn gelatinen når den er ferdig å trekke. Bruk visp og rør gelatinen godt inn, uten at det kommer for mange luftbobler i fløten. Sil blandingen.

Fordel litt marsalavin i formene i bunn og på kantene. Hell ut overflødig vin. Hell i fløteblandingen opp til kanten på formene og sett de i fryseren i 1,5 timer. Deretter i kjøleskap til servering. Du kan få de ut av formen om du vil, ve då ta en skarp kniv forsiktig rundt kanten og hvelve de ut på et fat, men dommerne mente at dette ikke gir noe plusspoeng siden panna cotta like gjerne skal serveres i en form.

Cantucciniene lager du ved å blande smør, sukker, mel, kanel, bakepulver og egget i en bolle. Kna til en deig. Kna inn sjokoladebiter og pistasjenøttene. Rull to pølser av deigen og trykk de flate på et bakepapir på en stekeplate. De skal være ca 4 cm brede og 2 cm tykke. Pensle de med eggehvite og strø pærlesukker og finhakket pistasjenøtter over. Stek i ovnen på 180 grader i 25 minutter. Ta de ut og del de i skiver, før du steker de i 5 minutter til. Ta ut og avkjøl på rist.

Eplesirupen lager du ved å redusere eplemosten i kjele til litt under halvparten. Tilsett sukker. Litt før servering kutter du eplebitene i små terninger m/skall. Eplebitene skal være litt sprø sammen med den syrlige sirupen.

Karamelldråper kan du lage ved å putte en nøytral tannpirker i en hasselnøtt og dyppe den i sukker du har smeltet til karamell i en kjele. Her må ikke karamellen være for varm for at du skal klare å lage dråpene.

Server kanel panna cotta med eplebiter og eplesirup, karamelldråpe og en cantuccini ved siden av.

Vel Bekomme!

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply