Egg Benedict

Egg Benedict (2)Det er alltid gøy med klassikere, og denne er en av de jeg er mest glad i! Posjert egg med hollandès og sprø skinke på engelske muffins er en supergod helgefrokost, og en litt finere variant av egg og bacon som vi alle kjenner til. Jeg gir deg også oppskriften på ekte autentiske engelske muffins (ikke slik kakemuffins som vi kanskje tror først, men brødtypen som er et obligatorisk tilbehør til Egg Benedikt).

Engelske Muffins (18 stk (36 halve = 36 porsjoner) Disse kan fryses til senere bruk.

  • 2,5 dl melk
  • 2,5 dl vann
  • 50 g smør
  • 2 ss sukker
  • 1 pk tørrgjær
  • 1/2 ts bakepulver
  • 750 g hvetemel
  • 1 ts salt

Resten av retten:

  • 1 egg per person (eller 2 hvis du er sulten) Bruk ferske egg til posjering
  • 1 ts eddik
  • 1 skive parmaskinke per porsjon
  • 1 ts smør per person
  • 1 neve frisk spinat per person
  • litt revet muskattnøtt
  • salt og pepper

Hollandès: (holder til 6-8 porsjoner)

  • 300 g smør
  • 1 sjalottløk
  • 1 ss matolje
  • 8 pepperkorn
  • 1 laurbærblad
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 dl hvitvin
  • 1 ts dijonsennep
  • 3 eggeplommer

Engelske muffins: Smelt smør. Tilsett melk og vann i smøret og sørg for at væsken er ca 37 °C. Bland alt det tørre. Tilsett væsken og elt godt. La deigen hvile i 30 min. Kjevle deigen til den er ca 2 cm tykk. Stikk ut ringer meden kaffekopp e.l. ca 8 cm i diameter. Legg de på et bakepapirkledd stekebrett og vil i ca 20 minutter. Stek de i middels varm og tørr panne i ca 7-8 min på hver side. Legg til side. Frys de du ikke trenger denne frokosten:)

Kok opp rikelig med vann med eddik i slik at det er klart til posjeringen. Selve posjeringen er det siste du gjør.

Sausen lager du ved å først smelte smøret på svak til middels varme.Mens du venter finhakker du sjalottløken og steker den myk og blank i olje sammen med laurbærblad og pepper. Tilsett hvitvinseddik, hvitvinen og la de fortsette å koke til halvparten av mengden. Sil blandingen. Ha de tre eggeplommene i en bolle (gjerne i aluminium) som du setter over et vannbad. Tilsett 2 ss av redusksjonen du nettopp laget og dijonsennep, og pisk raskt inn i egget slik at det begynner å skumme. Her er temperaturkontroll viktig! Temperaturen på både egg og smør bør være ca 50-60 grader. Hell smør veldig forsiktig i eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper jevnt og trutt til du ser at sausen tykner. Hell forsiktig i starten til du ser at den tykner. Jo mer smør du tilsetter jo tykkere blir sausen. Smak til med salt og pepper til slutt. Hold sausen varm over vannbad.

Parmaskinke (eller bacon om du vil) stekes i panne og legges til side på tørkepapir og rennes av slik at det blir sprøtt.

Spinat lager du ved å smelte smør i stekepanne, og vende spinaten inn i smøret. Smak til med revet muskatt, salt og pepper.

Eggene posjerer du på følgende måte:

  1. Kok opp vannet med eddik i.
  2. Skru ned / dra kjel litt til side.
  3. Bruk en sleiv og lag en virvel
  4. Kakk et egg opp i en kaffekopp og legg den ved hjelp av kaffekoppen ned i virvelen med vann. (du kan posjere 3-4 egg samtidig)
  5. Etter 5 minutter løfter du ett og ett egg forsiktig opp (kjenn på plommen med en finger, den skal være flytende inni)
  6. Legg eggene på tørepapir.

Egg Benedict (1)Montering av Egg Benedict:

  1. Del en engelsk muffin i to – denne holder til to porsjoner
  2. Stek de raskt med den skjærte siden ned i litt smør i en stekepanne, legg de på serveringsfat.
  3. Legg en spiseskje spinat på hver muffin
  4. Legg en skive parmaskinke på spinaten
  5. Legg ett posjert egg på hver
  6. Legg en god skje med hollandès på hvert egg.
  7. Nyt med en gang!

God frokost, og god helg!

 

 

 

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply